Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-10-02

új hordó

Nősülési elfoglaltságaim miatt az elmúlt két hétben nem voltunk a telken, de a kisebb szünet után most egy idevágó átvezetéssel térek vissza a bloghoz: a zsellérbrigádtól kapott nászajándék bemutatásával.

A hordót egy erdőbényei kádár készítette, aki főként tokaji pincészetek számára készít hordókat. A hordó zempléni tölgyből készült, fél gönci méretű, saját mérés szerint 72 literes. Ez számomra pont ideális, mert a három különböző szőlőről fajtánként kb. ennyi borra számítok, tehát az egyik tétel leendő hordója ezzel adott.


Az új hordóban az első 1-2 évben még olyan erősen "megfogja" a fa a bort, hogy ekkor még nem nagyon várható kiugró eredmény tőle. Ennek tudatában a hordóhoz kaptam 80 liter olaszrizling mustot is, ami a trisós forrázások után egyből bele is került, így eggyel közelebb vagyunk a hordó bejáratásához.


A hordóra az alábbi felirat került: "E borban vesszőt ültető verejték, tőkét nevelő gondos kéz, fürtöt érlelő napfény és zsellér poharazgatást kísérő jókedv rejlik..." Úgy legyen.

6 megjegyzés:

d írta...

Gratulálok! Hordóhoz, nősüléshez. d

Spicc írta...

Ideális nászajándék! Asszony is örül neki?:) Egyébként meg gratulálok én is és sok boldogságot!

Névtelen írta...

Gratulálok! Sok boldogságot!

Szuperjó ez a blog. Jövő tavasszal tervezem inditani nagyapám egykori parasztházának felújítását. Vadászom az ötletekre.
(A költségekről is irhatnál néha, elég nagy gondban vagyok a költségtervezéssel. )

Gabi

bs írta...

Mindenkinek koszonom.

A felujitas koltsegei szerintem nem veszesek, bar ez nyilvan attol fugg, hogy mi mindenhez kell hozzanyulni. Szerintem budapest utan sokminden elkepesztoen olcsonak tunik, de a utana kell jarni a dolgoknak. Anyagot szemelyesen kell megvenni es ne a mester hozza, a fat a fatelepen kell venni es nem kereskedonel es persze csak helyi illetve kornyekbeli oreg szakikat kell megbizni, nem vallalkozokat. Ezenkivul ami mentheto, azt fel kell ujitani, nem kell uj.

Névtelen írta...

ujj..ujj..úúújjj.. az új hordót trisóval nem szabad kimosni. Szigorúan, csak és csaki tiszta vizzel. Vagy két napos hideg vizes áztatás, vagy forró vízzel azonnal... A trisó és egyéb erős vegyi anyagok az új hordó belsejéről lemarják a fontos pörkölt tölgyfaréteget, amitől a bor megkaphatná azt a különleges plusszt!!amit az új tölgyfa hordó ér. (a must a legtökéletesebb bele) Így olyan lesz mintha egy ócska 30 éves tölgyfahordód lenne belülről!!!

bs írta...

Ez nem hangzik túl jól. Az ember egy raklap könyvet átolvas, de ezt így egyik sem említi. Általában mindenből (permetszer, kén, vegyi cucc) az előírt mennyiség töredékét, legfeljebb az intervallum alsó értéket szoktam használni, így talán van esély. Egyébként az idei bort már kifejtettem belőle, jó lett, nemsokára beszámoló, akkor visszatérek a témára.