Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-04-25

előre

Már megint itt van a fejlődés. Új turistajelzések tüntek fel a faluban. Eddig kettőt találtam: az egyik a főúton áll, a másik attól 100 méterre, amelyre kiírták, hogy a falu 100 méterre van. Ezzel ki is merítették a lehetőségeket, végigmentek a falu nevezetességeinek listáján. A jelzéseknek egyébként örülök, mert eddig csak össze-vissza bringáztam, most meg indulhatnak az igazi túrák (feltéve, hogy az erdőben is felfestették a jeleket).


A tábla szerint a fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Terv, azon belül is az Agrár- és Vidékfejlesztés Operatív Program (AVOP) keretében valósult meg.


A már most felpenderedő matrica szerint a kistérség 3 milliót HUF-ot kapott a projektre. A kistérségben rendszerint 10 falu szokott összeállni, szóval 10 x 2-3 oszlop. Legyünk jóindulatúak: 50 oszlop, 3 millió, szóval 60 ezer oszloponként. Figyelembe véve, hogy a faluban az elmúlt 5 évben se térképpel felszerelt, se térkép nélküli turistát nem láttam, úgy saccolom, hogy rajtam kívül még legalább egyvalakit érdekelhet, hogy merre van Jaba-völgye. Ezek szerint fejenként 30 ezerért átadták az infot. Persze minek a Nemzeti Fejlesztési Terv, ha nem költjük az EU-s pályázati pénzeket. Ez sikerült, örülünk neki és reméljük, hogy a minisztérium más fejlesztési lehetősegeket is lát a falvakban (szennyvíz, iskola, internet) és azokon a pályázatokon is kipörgeti a gép a támogatást.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

majd elviszik a svédek tüzifának :)