Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-03-25

minőség és biztonság

Jó dolog, ha az ember saját maga is el tudja végezni a ház körüli kisebb javításokat és nem hív azonnal kőművest, festőt vagy szerelőt. Kivéve, ha az ember olyan dologba vág bele, amihez nem ért. Ennél már csak az lehet rosszabb, ha az embernek olyan segítője akad, aki szintén teljesen tudatlan, de ennek ellenére magabiztos, rutinos szakértőnek tünteti fel magát. Ennél pedig már csak az lehet veszélyesebb, ha éppen ilyen felállásban villanyt akarunk szerelni.

Ugyan a felújítás során riasztó is került a házba, mégis rossz érzés vasárnap esténként otthagyni a telket. Különösen az esti induláskor érzem, hogy a ház körüli sötétség nem szerencsés. Ha ott vagyunk, a tornácon lévő lámpákat mindig felkapcsolom esténként, így nem nehéz kitalálni, hogy mikor üres a ház.


Az automatizált világítás kivitelezésére először egy fényérzékelő felszerelése merült fel, de később az időzítős kapcsoló valamiért már jobb ötletnek tűnt. Gondoltam, így majd össze-vissza programozhatom a fel- és lekapcsolások időpontjait, kutya sem veszi észre a dolgot. Nem kellett volna. De addigra már Karesz lekapcsolta az órát és elvágta a kapcsolóhoz vezető kábelt.


A kábel egyik végére aljzat került, ebbe ment a programozható vezérlő, míg a vezeték kapcsoló felőli végére dugót szereltünk. A munka közben mintegy magunkat is megerősítendő tisztáztuk Karesszel, hogy profi, minőségi munkára törekszünk és cégünk kizárólag a minőség és biztonság jegyében "vállal" munkákat. Az első meglepetés akkor ért minket, amikor átadás előtt leteszteltük a dolgot és nem működött.


Utólag kiderült, hogy ennek elég nyomos oka volt: még ha a színek arra is utalnak, kapcsolók esetében a kábel nem fázis, föld és nulla vezetőt rejt, így a váltókapcsoló esetében is csak a fázist szakítjuk meg. Karesz persze más magyarázatot adott, miszerint ő megmondta, hogy fordítva kellett volna szerelni a dolgot. A leszúrás közben már bontott is és az aljzat helyére került a dugó illetve fordítva. Ekkor ért minket - pontosabban csak őt és szerencsére csak épphogy - a második meglepetés: a tesztre készülődve megcsípte az áram. Először megpróbálta elmismásolni a dolgot, miszerint "ez csak valami kóboráram" volt, de aztán egy szabvány szerinti méréssel nyilvánvalóvá vált a dolog: 220V van a dugóban. Ezen már Karesz is kiakadt, csak a fejét fogta.


A tragikomédiát itt be is fejeztük, visszaalakítottunk mindent, én meg felhívtam a villanyszerelőt.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A villanyszerelést tényleg érdemes szakértőre bizni.
"L"

AzHofi írta...

Tudod, a feszültségmentes és a feszültség alatti vezeték ugyanúgy néz ki, csak kicsit más a fogása. Gázzal, villannyal nem szarakszunk, mert baj lesz, és a fejfán rosszul mutat a ...pedig kicsit értett hozzá.

Névtelen írta...

A kémény javítása is rejthet magában mmeglepetéseket, ha arra is sor kerül egyszer. tegnap méd elég rosszul nézett ki:))