Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-04-21

méhek

Nincs még egy olyan élőlény a természetben, amelyik annyit dolgozik a táplálékért, mint a méh. Azért gyűjtik a virágport, a nektárt és az egyéb édes virágnedveket, hogy a méhcsalád minden tagjának legyen mit ennie. És nincsenek kevesen, egy átlagos család 60 ezer egyedből áll. De kell is a létszám, mert egy kg méz előállításához 7 millió virágot kell meglátogatniuk.


A méhcsalád életét a királynő irányítja, ő 3-5 évig él. Életében egyszer repül ki a kaptárból, amikor a herék megtermékenyítik. Ők ezzel le is tudták egész életükre (3-5 hónap) a munkát, az alkalmi (egyszeri) szexen kívül más dolguk nincs is és még párterápiára sem kell járniuk. A királynő innentől kezdve folyamatosan rakja a petéket, amelyekből dolgozók kelnek ki. A dolgozók meddő nőstények, a tavasztól őszig születő generáció tagjai mindössze 40 napig élnek, a többiek is legfeljebb 5 hónapig.


A dolgozók élete nem könnyű, pár napos gyerekmunkásként már kaptárt takarítanak illetve bébiszitterként dolgoznak. Később ventilátorként levegőt áramoltatnak, virágport osztályoznak, majd viaszsejteket készítenek, végül őrt állnak a kaptár bejáratánál, míg a 21. napon kirepülhetnek virágport gyűjteni.


A virágport a hátsó lábaikon lévő "kosárban", a nektárt a "mézgyomkorukban" szállítják a kaptárba. A mézgyomorban lévő enzimek hatására megkezdődik a nektár 25-40%-os cukortartalmának átalakulása. Hazatérve ezt egy műszak kiszívja a dolgozók gyomrából és a hatszögletű viaszsejtekbe teszi. Ekkor egy újabb műszak érkezik, akik néhány napon át szárnycsapkodással szellőztetik a mézet, hogy az besűrűsödjön és elveszítse víztartalma döntő részét.


Júliustól a méhek már a télre készülnek, csökken az utódok száma és a kaptár népessége. A herék korábban ecsetelt arany élete is ekkor vesz fordulatot, a tél beállta előtt kidobják őket a kaptárból. A hidegben a méhek fürtszerűen összehúzódnak, középen a királynő akár 25-35 fokos melegben ül, míg a fürt szélén egymást váltó dolgozók szárnycsapkodással próbálnak hőt termelni. Télen az összegyűjtött mézet eszik, azért járnak végig most minden virágot, hogy a kaptár tele legyen majd eleséggel.


Egy urban legend szerint Einstein azt mondta, hogy ha a méhek egyszer eltűnnek a Földről, az emberi fajnak 4 éve lesz hátra a kipusztulásig. Persze nem (csak) ezért, de vigyázni kell a méhekre és mindenféle ajánlás ellenére, véletlenül se permetezzünk mostanában.

Forrás: Oláh László méhész, National Geographic - A méhek élete, Tóth József - A méhek hétköznapjai

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha jol tudom a Monilia elleni permetezes a csonthejasoknal pedig eppen viragzaskor aktualis, olyan szerekel amelyek nem artalmasak a mehekre.

AzHofi írta...

Einstein, a nagy botanikus :-) Különben eléggé link fazon ez a Winkler cserépkályhás, felhívtam szombaton, valami megbeszélése volt, majd visszahív... azóta várom a hívását :-)

Névtelen írta...

A méhekre az igazi veszélyt a rovarölő szerek használata jelenti,nem a gombaölö szereké(monillia)!Ezért virágzásban méhkimélő szerek használata kivánatos,pl:Calypso,Mavrik,Mospilan,vagy a kezelés(permetezés)idejét tegyük 19 óra utánra, amikor a méhek már nem repülnek(csillagászati este).
Mivel a méhcsaládok tagjai egymást ferromonjaik alapján ismerik fel,igy a gombaölős kezelésbe belekerült méhek illata megváltozik és lehet,hogy nem is a szer,hanem a társai végeznek vele a kaptár bejáratánál.
Ill.megemlithetjük,hogy a növ.védőszerrel kezelt fákról behordott virágpor és nektár szintén tartalmazza a szert.Ha már itt tartunk akkor állitólag a csávázószer is kimutatható még virágzáskor is a növényben,igy a virágporban is.
Tehát akkor van szerintetek ezek ismeretében BIO méhészet??
"L"

m írta...

Hát bizony én is monília ellen nyomtam a cserit és a meggyet keményen. Vagy ez, vagy a kopasz fa.

Valahogy ki kell degelnie az emberiségnek, nem ússzuk ezt meg sehogysem ...

Karola írta...

http://www.fuszereslelek.hu/2009/03/kipusztulnak-mehek.html

ez nagyon érdekes.

Névtelen írta...

Már egy hónapja nincs új téma. Mitőrtént ? Beteg vagy? Esetleg semmi új hír a házad környékén ?

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.