Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2010-04-23

hosszúcsap kettő

Ugyan még nem írtam róla, de a kerti szezon már korábban elkezdődött: mint minden évben, ezúttal is a szőlő metszésével. Volt, aki annak idején hiányolta is, így most egy rövid beszámoló keretében ugorjunk vissza március közepére.


A metszés időzítése idén jól sikerült, az élet még nem indult el a vesszőkben.


Ahogy tavaly ígértem, folytatom a hosszúcsapos metszés bemutatását, hátha így nekem is könnyebben sikerül megértenem a dolgokat. Szóval ott tartottunk, hogy a kordonkaron lévő vesszőket tavaly 2 rügyre (rövid csap) metszettem vissza. A 2 rügyből 2 vessző nőtt, mindkettőn 2 levél és 2 fürt, mindkettőn 2 szem szőlő.) De komolyra fordítva a szót, tényleg 2 vessző nőtt, így idén ezekkel folytatódott a metszés.


A hosszúcsapos metszés keretében a felső vesszőt már nem 2 rügyre, hanem 3-5 rügyre kell metszeni, míg az alsó vesszőn továbbra is 2 rügyet hagyunk.


Mi ennek a lényege? Az, hogy a hosszúcsapon kihajtó 3-5 vesszőből majd csak a legfelsőt hagyjuk meg hajtásválogatáskor, mert ezen a vesszőn őszre szebb termés várható, mint ami az alsóbb rügyekből kihajtó vesszőkön lenne. Nézzük mindezt egy összefoglaló ábrán, amely jól mutatja, hogy mindehhez persze idő is kell.


Az idei termést a szaggatott vonallal jelzett, remélhetőleg nemsokára kihajtó vesszőn várjuk. Visszatérve az időre persze hangsúlyozni kell, hogy a 2007-ben fejlődött és kialakított kordonkar helyén már 2006-ban - a telepítést követő évben - is volt vessző, csak ezt vissza kellett vágni, hogy rá egy évre izmos, edzett kordonkart tudjunk meghagyni. Összességében tehát az ötödik évben jutunk el a hosszúcsap kialakításáig, de ez nem is baj, mert így marad idő másra is, például a kordon megépítésére.Ehhez képest már mellékes, hogy a tőkék többsége ehhez képest még 1 év lemaradásban van (azaz ezeket most metszettem rövidcsapra), mivel itt a kordonkart nem másod-, hanem harmadéves vesszőkből neveltem (ld. a következő képen az első és negyedik tőkét).


Végezetül még egy kép, ez már most hétvégén készült, látni, hogy megduzzadtak és nemsokára kihajtanak a rügyek.


A hosszúcsap-trilógia harmadik, egyben befejező részével jövő tavasszal jelentkezem, ahol megnézzük, hogy mi történik az eddig méltatlanul háttérbe szorított alsó rövidcsappal.

9 megjegyzés:

Kormica írta...

Most találtam erre a blogra. Egy aranybánya! Köszi, ugye nem baj ha időnként benézek. Pont most akartam a metszést megtanulni, meg az oltást is hamarosan.

AzHofi írta...

Szia Kormica! Aranybánya, csak ritkán találni benne az aranyat, azaz nagyon ritkán frissül. Remélem most a jó idő beköszöntével többminden leírnivaló akad majd :-)

Királylány írta...

A gondos gazda munkájának gyümölcsét mindig díjazzák a borversenyeken,,,,2011-ben ilyen előkészületek után jár az aranyérem!!!

Unknown írta...

Sok puszit nektek a Kanari-szigetekrol! Meg itt is olvasunk a birtokrol!

Era írta...

Nagyon nagy a csend itt!
Nem voltatok lent a nagy esőzések miatt, hogy ott mi a vízhelyzet?

bs írta...

Reméljük, mert az idei borversenyen hiányzott néhány pont... Nemsokára beszámoló, stul-stul-stul, királylányostul.

Éljen az ifjú pár!

Névtelen írta...

Kedves szerkesztő küldtem önnek egy e-mailt ha lessz egy kis ideje kérem olvassa el.

Királylány írta...

Várjuk:)))

Névtelen írta...

" A hosszúcsap-trilógia harmadik, egyben befejező részével jövő tavasszal jelentkezem, ahol megnézzük, hogy mi történik az eddig méltatlanul háttérbe szorított alsó rövidcsappal."
Sajnos sose fogjuk megtudni, hogy mi történt a szegény alsó rövidcsappal....... :-(
Évente 2-3-szor benézek ide, hátha folytatod.
Végigolvasom újra és erőt merítek, ötleteket lopok.
Hiányzik....
üdv, Gábor