Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-09-17

a kert azóta - szőlőtelepítés

A gyümölcsfák zöme idén lesz 3 éves, már készülődnek.



A rendszeres fűnyírás mellett menetrend szerint megy a permetezés és időként a tányérozás. Alapvetően minden rendben van, egyedül az őszibarackkal nem tudok mit kezdeni, bármivel megyek a tafrina ellen, minden évben elkapja.

Miután a gyümölcsöst már sínen éreztem, idén elindult a szőlő projekt. A kukorica végével ősszel Pista mélyszántott, én egész télen a szakirodalmat olvastam. Telepítés 3 sorban, fűvesítéssel egybekötve. Elgereblyézés, kijelölés, fűmag, hengerelés. Ebből a gereblye a legkegyetlenebb.




3 sor, mindegyikben 33 tőke:


- muscat ottonel


- tramini


- kékoportó


Korán érő fajták, így a szüret remélhetőleg mehet majd egyszerre. Moser-féle magaskordont tervezek.




A fűvesítés eredménye már hamar látszik, de a szőlő is nyomul.



A 99 tőkéből 9 nem eredt meg, így 10% a káló. 1 kivételével csak azok közül az oltványok közül nem eredt meg, amelyiket nem tudtam a telepítés első napján elültetni, így 1 hetet vízes dézsában töltöttek.



Az állandó zsellér brigád tagjai: Zoli (junior termelésirányító), Karcsi (a magyar srác) valamint Cs (szpesölgesztsztár).



És a jelen állapot. Sajna a peronoszpóra és a lisztharmat július végén kissé elkapta, de remélem ettől még lesz mit kóstolni pár év múlva. Akáckarók már vannak, a kordonépítést jövőre tervezem.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Őszibarack tafrinát csak megelőzni lehet! Időben lemosni rézszulfát+mész anyaggal, sajnos ezt nem biztos, hogy engedi az eu, helyette bordói lé van, de a lényeg, hogy a permetezési technika tényleg mosó legyen, mint az autómosó és nem szóró.