Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-09-16

padló lerakása

A látszat ellenére a kérdés nem olyan egyszerű. A vályogos weblapok, skanzenes találkozó, fórumok alapján az aljzatbetonozás gyorsan lekerült a teendők listájáról. Sajnos csak késve, mire észbe kaptam, Imi, a kőműves már egy réteget lerakott a tiszta szobában. A falubeli "szakmai" körökben ekkor terjedt el a nevem, miszerint a pesti srác feltörette a vadiúj betont a házban, pedig már a papír is rá volt fektetve.

Hiába magyaráztam, hogy az aljzatbeton lezárja a talajpára útját, az elindul oldalirányba és így a szigetelés nélküli falakhoz vezetjük. Náluk a beton, az beton, nem vicc.

Nem kevés ötölés és hatolás után egy Mednyánszky által leírt megoldás adottságok szerint módosított verzióját választottam:
- szigetelőpapír a göndölt földre
- 10x10 cm vörösfenyő párnafa a papírra (a vörösfenyő a magas gyantatartalom miatt jól bírja a nedvességet, a balatoni hajókikötők oszlopai, de a Parlament alapjai is vörösfenyő gerendákon állnak)
- körben az összes fal felöl 10 cm-es hézagot hagytunk (tehát sem a papír, sem a párnafák sem érnek el a falig)
- a párnafák közé, a papírra száraz homok került
- a fal körül futó hézagba nagyszemű kavics került.
A fontos elemek tehát:
- padló és a párnafa felületének nagy részét a szigetelés védi a nedvességtől
- a falak körül futó 10 cm-es hézagban a nedvesség szabadon távozhat
- a hézag segítségével a falakhoz nem jut nedvesség.

Tapasztalatok:
- a párnafák lefektetése és a homok illetve a hézag feltöltése között közel 4 hónap telt el
- ez idő alatt többször megnéztem, de szinte nem észlelhető nedvesség volt csak a szigetelés alatt
- a falak és az aljzat találkozásánál a falak teljesen szárazak maradtak.

A párnafákat az aklimatizáció után bóros védőszerrel lehet kezelni. Nyilván a hajópadlót is érdemes hosszabb ideig a házban tartani a lerakás előtt, hogy átvegye a szokásos páratartalmat. Ez nálam közel 8 hónap volt, nyilván ennyi nem kell. Viszont a közel 5 m3 homok kiszárításához idő és főként jó idő kell. Nagy nejlonon vékony réteget elteríteni, pergősre száradás után bevinni, majd mehet az újabb kör.Végezetül a padlót nem szabad lakkozni, mert ezzel az anyag lélegzésének annyi, így színezhető keményolaj és viasz megy a padlóra. Jövő héten kezdjük...

5 megjegyzés:

doxaki írta...

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy az eltelt évek után tapasztaltatok-e vizesedési problémát a talajpára miatt? Köszi!

Unknown írta...

Üdv!
Az előző kérdésre a válasz engem is nagyon érdekelne.

ufokukta írta...

Engem egy nagyon fontos kérdés érdekelne. hogy mi van a rágcsálókkal? mert ugye azok árnak és jönnek és rágnak. :)

Unknown írta...

Kogyapotott nem lehet a homok helyet használni???

Névtelen írta...

A kavicsot a fal mellett nem értem, annak így semmi értelme szerintem. Ha üresen hagytad volna, szerintem nem kell felszedni később a vizesedés miatt. Annál jobban nem párolog semmi, mintha üresen hagyod, esztétikai célja sincs így a padló alatt. Mednyánszky ezt emlékeim szerint oda javasolta, ahol "kilátszana" a lyuk, vagyis a fal mellett hagyott üreg feltöltésére, osztályozott mészkaviccsal, nem a padló alá és nem 2-3centis kulékaviccsal, ami fogja a pára útját. A homok pedig főleg hőszigetelés céljából kell, a papír ezért is tök felesleges. Dréncsőre pedig nem kell geotextília, mert könnyebben telítődik és eltömődik, aztán még kimosni se tudod.