Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-03-06

metszés

Végre. Itt a tavasz. Éljen. Kezdődik minden újra elölről, persze kicsit másként. Remélem idén is minden tovább épül, szépül, nő, fejlődik, szóval minden kicsit szebb lesz.

A tavasz a kajszival kezdte, igazi pirosbimbós állapot. Persze az őszibarack sincs sokkal lemaradva.


A kerti szezon a metszéssel indult. Lekerült a téli védőfelszerelés a fákról és átnéztem a dolgokat. Nyúl vagy egyéb vadkár nincs, persze hó illetve tél sem volt. Egy őszibarackon találtam egyedül mézgafolyást, utána kell néznem mi lehet, esetleg kéregmoly fertőzés, amit ősszel nem vettem észre.


Metszést egyelőre könyvből próbálom: főként a katlan (őszi), piramis (alma, körte) és kombinált (kajszi) koronaformákat próbálom elérni. Tavaly jött egy helyi öreg, de hiába kértem, nem magyarázta, mit és miért csinál úgy, szóval inkább próbálok én rutint szerezni. A levágott részek szigorúan összegyűjtve és fagél ment a sebekre (a barack állítólag különösen érzékeny a metszési seben keresztül szerzett fertőzésekre).


1 óra körül sajnos nagyon elkezdett esni az eső, így a hirtelen jött sok munka ezen a hétvégén folytatódik csak. Szőlő bakhát kinyitása, metszés, egy idősebb őszibarackfa áthelyzése és a legfontosabbként a lemosó permetezés.

December óta nem nagyon jártam a telekre, nem is nagyon volt mit csinálni, így a blogra sem került új írás. De végre kinyílt a bazár, újra mehet a munka, a városi gyerek tovább próbálkozik falun. Szóval újra folyamatosan lesznek friss írások a történésekről, a tavaszi blog-design is elkészült és felkerült már. Beharangozóként néhány nagyobb horderejű terv: a ház körüli díszkert terv szerinti kialakítása, a padló probléma megoldása, a ház végleges befejezése és berendezése, a borospince felújításának befejezése, a szőlő támrendszerének kiépítése.

Hajrá.

2 megjegyzés:

Szőlősgazda írta...

Végre! Szeretem, ha a társblogokon is van élet! Sok sikert!

bs írta...

Igen, most indult újra és máris két újabb bejegyzés. Hajrá. Palackozásról mindeképpen írjál majd részleteket, én idén elhalasztom, de kiváncsi vagyok a tapasztalatokra.