Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-03-12

borteszt

A november végi első fejtést követően a bort február 22-én fejtettem át másodszor. A bor nagyon jó állapotban van, színre és ízre egyértelműen jelentősen javult, illatra kicsit veszített a gyümölcsös jellegből, különösen a hordós tétel.

A korábban leírt ballon kontra hordó verseny jelen állás szerint elég egyértelmű: a hordóban érő bor továbbra is egyértelműen jobb, bár illata visszafogottabb, tisztulása és fejlődése sokkal jobb fokon áll, ízre harmonikus lett, amelyet egyedül némi kesernyés utóíz tör meg. Azt gondolom ez valami hordóhibára vezethető vissza, amely a sokszoros kimosás és rendbehozatali kísérlet ellenére kicsit "megfogta" a bort. Ezzel szemben - ahogy korábban írtam - az üvegballonos tétel forrása a hideg miatt megrekedhetett, még pezsgős, sok benne a CO2 és ízre sem igazi. Remélem a pincehőmérséklet emelkedésével lesz némi utóforrás és ez javít a dolgokon.

A hordóban készülő bor jelenlegi állapota (a második fejtés után):


Ugyanez a tétel novemberben, első fejtés előtt:


Mindenesetre hoztam némi mintát haza és megcsináltam a bortesztet. Elsőként a titrálhatósav-tartalmat mértem, amely a bor savtartalmáról ad tájékoztatást. A 6 g/l alatti savtartalom lágy (házasítás, savpótlás javasolt), a 9 g/l feletti érték túlzott savasságot jelez (savtompítás célszerű), tehát az optimális savszint a 6-9 g literenként. A teszttel 8,5 g/l eredményt kaptam, amely megfelel az elképzeléseimnek, hiszen viszonylag alacsony mustfokról (18,5) indult a bor, tehát egyértelműen várható volt a száraz, savakban erősebb jelleg. A szabadkénessav-tartalom leginkább a kénezés szükségességéről, illetve mértékéről ad tájékoztatást. A bort a forrás óta mindössze egyszer, az első fejtést követően kéneztem, most a másodiknál nem. Tudtam, hogy kellene, mindenesetre - mivel semmi hibára utaló jelet nem éreztem - gondoltam még várhatok egy kicsit. Hát nem. A teszt szerint 5 mg/l a szabadkén, szemben az optimális 20-50 mg-mal. Szóval hétvégén SOS kénezünk.

2 megjegyzés:

Szőlősgazda írta...

Ha jól emlékszem rizlingből készíted a bort, ott a keserűmandula utóíz fajtajelleg.

Az öreg hordó kicsit rizikós, ha nem volt jól karban tartva, akkor a dongák között megülhetett némi penész. Azt csak kigyalulni lehet.

Én a bort sosem forralom üvegballonban, hanem egyben, fahordóban, a ballon csak arra való, hogy átmenetileg tároljam benne a bort. Vinni is a hordóból viszek, a ballonból feltöltöm a hordót.

Szépek a kis tőkéid.

bs írta...

Igen rizling, de ebben sajna tobb a kesernye, mint a fajtajelleg.

Az uvegballonnal az aceltartalyos forrast szerettem volna szimulalni, hiszen mindketto oxigenmentes kornyezet. Proba volt, de iden minden hordoba kerul majd. Egyebkent en is a ballonbol toltogetem a hordot.