Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-04-25

almafa oltás

A kert tervezett átalakítása miatt sajnos meg kellett szabadulni az egyik almafától, mert a ház körül kialakítandó díszkertben nem szeretnék gyümölcsfát (hiszen a kert fenti, nyitott részében van bőven). Ez a bizonyos öreg almafa már évek óta szúrja a szemem, mivel igen beteges, rozzant, ugyanakkor nagyon fincsi télálló almát terem.

Szóval nagy nehezen rászántam magam a kivágására, de úgy, hogy azért lehetőség szerint megpróbálom átmenteni. Miután a fajtát nem ismerem, így pótolni nem tudom, az átültetés a méret miatt szóba sem jöhetett, úgyhogy nem maradt más, mint az oltással történő szaporítás. Ugyan az időpont nem a leglegfelelőbb, mert már bőven elindult a vegetáció, de a tereprendezés miatt nem volt más választás. A szakirodalom átnézése után beszereztem 3 alma alanyt, törpe fajtát választottam (m9).


Az ültetőgödör előkészítése után jött az oltás. Eredetileg késsel akartam, de Petnár áthozott egy sosem használt oltófogót. Hibátlan szerkezet, attól függően, hogy melyik oldalról rakja be az ember a vesszőt, anyás vagy apás formát vág bele.


A kivágott forma puzzle módjára, nagyon precízen illeszkedik, mindössze arra kell figyelni, hogy azonos vastagságú legyen az alany és a ráoltott vessző, így az összerakást követően az azonos szövetrészek pontosan illeszkednek. Az oltás helyét oltóviasszal kentem be, majd jól összekötöttem és nedves ronggyal szorosan körbetekertem, amelybe kis földlabda is került, amely meglocsolva még tovább nehezíti a kiszáradást. Remélem a késői beavatkozás ellenére sikerült a műtét.

4 megjegyzés:

Csaba írta...

Mi most kezdtünk bele egy "felújítási projektbe". Ha van rá mód szeretnénk gyakorlati, technikai tanácsokat kérni, néhány fogást elsajátítani.Hogy tudnánk felvenni a kapcsolatot?
Várom mielőbbi válaszát:
Kasler Csaba

bs írta...

Milyen hazatok van? Szivesen segitek, ha tudok. A kerdeseket nyugodtan megirhatod ide, igy a tobbi latogato is olvashatja es esetleg mas is megirja tapasztalatait. Egyebkent pedig bs10@freemail.hu, de mindenkeppen jelezd, ha valamit kuldtel, mert ritkan olvasom a leveleket.

Koszi.

Unknown írta...

Azóta már eltelt egy kis idő, és szeretném megkérdezni, sikerült-e az oltás, ugyanis mi is most szeretnénk átmenteni egy almát. Köszi

Unknown írta...

Azóta már eltelt egy kis idő, és szeretném megkérdezni, sikerült-e az oltás, ugyanis mi is most szeretnénk átmenteni egy almát. Köszi