Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-04-02

csülök bográcsban

A szombati munka közben a bográcsozásra is jutott idő. Ezúttal is a zsellérbrigád állandó sztárvendége, a szakács választott: csülök bográcsban volt a menü.


A csülök bográcsban első lépése, hogy hagyományos pörköltalapot készítünk: zsírszalonna kisüt, hagyma üvegesít, feldarabolt húskockák hozzáad, hús megpörköl, majd pirosparika hozzáad és kevés vízzel felönt valamint fűszerez. Hozzávetőlegesen 4 óra rotyogás után (amíg tavaszi munkákat végzünk a kertben) hibáltan csülökpörköltet kapunk.


Részemről itt kenyérszeletés és tálálás következne (látatlanban és utólag nézve is). De a szakács receptje szerint ekkor krumpli, káposzta (!), gomba és zöldbab került a pöri tetejére és lefedve így párolódik tovább együtt minden, immáron csak minimál parázson. Kevergetni, összekeverni nem szabad, tálalás előtt a zöldségeket külön tálba kell leszedni és köretként tálalni a pörkölthöz.


Az ebédre szánt csülök csak estére készült el, a pöri része finom volt, de ezt a zöldséges kutyulást én biztos kihagynám, maradjon csak a puha kenyér és az almapaprika.

Nincsenek megjegyzések: