Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-05-21

fűszerkert

A ház berendezésével egyre több időt tudunk a telken tölteni, így a kertre is egyre több idő jut. Ettől függetlenül egyelőre csak olyan növényeket ültetünk, amelyek nem igényelnek sok törődést, azaz gyakori öntőzést.

A fűszerkert kialakításában én csak segédzsellér voltam. A területet a díszkert és a gyümölcsös határán telepítendő kerítés közvetlen közelében jelöltük ki, az eprestől nem messze. A friss gyeptöréses ültetést állítólag sok növény kedveli.


Az új kis fűszerkertbe petrezselyem, zsálya, rozmaring, metélőhagyma és kapor került valamint kívánságomra torma. A torma szép nagy leveleket hoz, a legnagyobbakat állítólag mindig le kell szedni, hogy a torma szépen megvastagodjon. Szintén hallottam róla, hogy agresszívan szétterjed, de ez sem tud azon a tényen változtatni, hogy szeretem a friss tormát.


A fűszerek mellé ültettünk görögdinnyét (mag) és tököt is. Ezzel egyidejűleg a pincesípra dísztököt raktunk, abban bízva, hogy a nagy levelek jó árnyékot adnak majd másrészt lesz miből töklámpást csinálni halloweenkor.


Végezetül megszépült az epres is, hétvégére már lesz rajta.

2 megjegyzés:

Szőlősgazda írta...

Szia! Szépen alakul a házatok!

Ha én volnék a te cipődben, a fűszerkertet körbevenném valamivel, vagy megemelném, mert így a bokrosodó fű benyomulhat, és nem lesz kellemes kapálni.

Az epret viszont semmiképp nem öntözném slaggal, csak csöpögtetővel a rothadás elkerülése miatt. Ugyanakkor tennék alá szalma mulcsot, hogy jobban tartsa a talaj a nedvességet, és az eprek eső után ne a földön feküdjenek, hanem a gyorsan felszáradó szalmán.

bs írta...

Szia,

Korbekerites mindenkeppen lesz, csak meg nem talaltam ki, hogy mibol legyen.

A mulcs jo otlet, tetszik. A dekotv allitolag azt mutatta, hogy nejlont kell lefektetni ultetes elott, kiszurkalni a tovek helyet es igy ultetni. Igy nem gazosodik az eper, nem lesz saros es a nejlonon osszegyulo esoviz csak a tovek korul jut a talajba.