Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-05-07

harmatgyökerezés

A kert és a szőlő szépen fejlődik, az elmúlt hetek meleg időjárása megtette a hatását.


A korábbi robizás után most került sor az első kézi hajtású kapálásra, amivel a tőkék közvetlen közele is de-gazosítható. Ezzel egyidejűleg kissé megkésve, de pótoltam a harmatgyökerezést. A dolog lényege, hogy a téli bakhát alatt az oltás helyénél a nemes rész gyökeret verhet. Ha ezt hagyjuk, azzal azt érjük el, hogy az alany mélyebben lévő gyökérzete visszafejlődik. Ez több szempontból is kerülendő: a mélyebben lévő gyökérzet biztosítja, hogy a növény szárazság esetén is elegendő vízhez jusson, másrészt a nemes szőlő gyökérzete nem rezisztens a filoxéria ellen, márpedig ha megerősödik, úgy lerúghatja az alanyt és védtelenné válik a gyökértetű ellen.

A 100 új telepítésű oltványból 5-6 esetben találtam harmatgyökeret, ezek viszont meglepően erősek voltak.


A harmatgyökereket legegyszerűbb késsel levágni. Ha valaki nagyon megkésve fedezi fel a harmatgyökerezés örömeit és addigra már komoly gyökérzetet talál, az inkább két ütemben szabadítsa meg a szőlőt a harmattól és adjon esélyt és időt az alanyon lévő gyökerek megerősödésének.

A fentiek után hajtásválogatás következett. A tavaszi metszés után jól megeredtek a tőkék, így csak kiválasztottam a leendő kordonkar törzsének leginkább alkalmas hajtást és egy tartalék vesszőt, a többi remove parancsot kapott.


Permetezéssel zárult a nap, a szőlő thiovit jet-et kapott a gomba ellen.

Nincsenek megjegyzések: