Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-07-31

kertépítés egy

A májusi tereprendezést követő pangás után az elmúlt 2 hétben végre újra lendületet vett a díszkert kialakítása. Az akkor letisztázott terep azóta persze megint tele lett sittel, viszont elkészült a teljes támfal és a présház előtti terasz téglás burkolása is elkezdődött. A munka így megint sittpucolással kezdődött, majd eltávozott az öreg orgona.


A további forgatókönyv az alábbiak szerint nézett ki:
- egységes terepszint kialakítása a füvesítéshez
- a leendő terepszinthez képest 5 cm mélység kialakítása (későbbi termőföld feltöltéshez)
- kocsibeálló nyomvonalának kialakítása

Ha a géppel jól veszik le a talaj felső részét, később minimális kézi földmunkára van szükség, ami nem hátrány ilyen szárazság esetén. A kívánt szint kimérése és kizsinórozása után Feri vagy 4 órát dolgozott a 300m2-en.


Aranka néni házától számított 1,5 métert érintetlenül hagytam. Ebből egyrészt 1 méter az ő telkéhez tartozik, másrészt az is vályogház, így tudom, hogy én sem örülnék, ha a terepszintet megemelné vagy csökkentené a szomszéd, mert ez könnyen vízesedési problémákhoz vezethet. Ez a kis szintkülönbség különben is jól jön, egy szegélysorral jól el lehet majd határolni a két szintet, ami kis szigetekkel kiegészítve a beültetésnél jó terep lesz.


A támfal feletti kerti út alapját nem lehetett géppel megcsinálni, így egyelőre csak kijelöltem a leendő nyomvonalat. Az út jobboldali szára a támfal széléhez, míg a bal oldali szára a lépcsőhöz illetve a présházhoz vezet. A kerti út tervezésénél fontos szempont volt, hogy a lépcsőnél állva (beültetés után) ne lehessen majd látni, hová vezet a kis út, ezért lett íves.


Mivel a Somogyi Corporation rendszeres kapacitásproblémákkal küszködik, új kőművesbrigádot szerződtettem, egyenesen Szabolcsból. Somogyi mostantól már big boss, irányít és műszaki ellenőrködik. Most is keményen nyomja, vonalban van, még a gatyáját sincs ideje felkötni.


Az új brigádból Attila bizalmatlan a kocsibeálló nyomvonalának zsinórozásával kapcsolatban, közben Jani csak a sörrel foglalkozik.


A földmunkák befejeztével aztán Jani is lerakta a sört és mindent szépen megépített. Folyköv.

Nincsenek megjegyzések: