Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-12-03

kordonépítés egy

A szőlő jövőre lesz harmadik éves, így tavasszal itt az idő a kordonkar nevelésére. Ehhez viszont kordonra is szükség lesz, amit a tervek szerint még idén installálni akartam.

A faanyagot a gyümölcsös határára tervezett kerítés anyagával együtt még márciusban beszereztem. A 280 cm hosszú akácoszlopoknak így volt idejük kicsit kiszáradni a nyáron. Annak ellenére, hogy már sokféle technológiával építenek kordonokat, számomra az eredeti, akácoszlopos megoldás merült csak fel lehetőségként. Lehet, hogy nem olyan tartós, mint egy alumínium oszlop, de ez nem számít. 30-40 évet biztosan állni fog.

A telepítés favédelemmel kezdődött. Eredetileg égetést, vagy kátrányozást terveztem, végül a tüzépen kenhető bitumenes cuccot vettem.


Az oldószeres anyag pár órás száradás után viszonylag jól beszívódik a fába és elsősorban a kártevők ellen jelent védelmet.


A száradás közben jöhet egy kis szellemi munka: a civilben ingatlanokkal foglalkozó zsellérbrigád lézeres mérőjével kimértük az oszlopok helyét. Egy sorban 33 tőke van, 7 oszlopot vettem, az 6 oszlopköz, szóval 4,5 méteres közökkel kijelöltük az oszlopok helyét.


A matek után előkerült az ásó és a fúró. Nem akármelyik, hanem 'A' szentendrei csodafúró, azaz Cs-zsellér vezérezredes faterjának egykori mintakertjében szolgált fúró. Az első lépésben kb. 40 cm mélyen kiástuk a gödröt, majd innen további 40 cm mélyre lefúrtunk.


A kizárólag honvédségi alapanyagból, a recycling jegyében összeállított fúró igen egyszerűen működik: az egykori, talán ágyúcsőként szolgált henger alsó végén élezett hegyek, amelyek mintegy behúzzák a fúrót a mélybe. Ehhez persze azért nem árt némi kézi hajtással rásegíteni. Ha hengert a leküldtük, a gödörből kiemelve kiütjük belőle a földet, majd minden mehet újra.


A 21 lyuk kiásása illetve kifúrása nem kis meló, közben soronként pihenőt tartunk. A múltkori rumos tea után ezúttal forralt bor a menü, közben pár kör fire. A tök 30 nyerőnek tűnik, de a végén sorral viszi a Magyar Srác a lóvét.


A gödrök készen vannak, az oszlopok lekezelve, már csak be kell állítani. Ez még idei program, a drót majd jövőre kerül rá. Folytatás nemsokára.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Véletlenül tévedtem honlapodra és megnyugvással jeleztem drága feleségemnek, hogy nem csak engem foglakoztat annyira áthatóan a szőlőtelepítés. Lám vannak mások is akik hasonló szeretettel és megszállottsággal fordulnak a természet felé.
Szép az amit csináltok!
További jó munkát! Én még csak a mélyszántás előtt tartok.

bs írta...

Hajra, eljen a szolotelepites. A linkek kozott is talalsz ket blogos kollegat, akik szinten a fejukbe vettek, hogy sajat szolobol jo bort csinalnak. Igy mar boven lesz mire hivatkozni otthon.)