Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-11-07

ültetés

A hónapok óta tartó kialakítási munkálatok után végre eljött a már évek óta várt esemény: minden kész a ház körül, már csak el kell ültetni a növényeket a díszkertbe. El sem hiszem.

Az ültetés előkészületésével már egy héttel korábban végeztünk, így reggel volt idő bemenni a növénykereskedésbe és még egy rakat növényt kiválasztani. Így végül 10 fa, 52 cserje, egy új ásó és 30 zsák 100 literes fenyőkéreg került az utánfutóra illetve a platóra. A kötelező alkudozás után összesen 255 ezret fizettem, az oda-vissza 170 km-es fuvar bonus track volt. Ha a mulcs árát levonom, egy növény átlagosan 3.500 Ft-ba került, a legolcsóbb (madárbirs) 700 Ft, a legdrágább (tulipánfa) 18.200 Ft volt.


A nagy napon egy, csak egy zsellér van talpon a vidéken.


Az ültetés szabályosan, az előírásoknak megfelelően zajlik: a gyökérzet térfogatánál 2-3-szor nagyobb ültetőgödör, beáztatás, behelyezés, visszatöltés, tömörítés, beiszapolás.


Az öntözőrendszer telepítésekor készült fényképek alapján sikerült elkerülni a csöveket.


Az ültetés állítással kezdődött. Először a 3 legnagyobb fa (nyírfa) került a helyére, csoportba ültetve. A fákat csak ideiglenesen tudtam kikarózni, ezt még át kell alakítani valami stabilabb megoldásra.


Ezután helyére került az ámbrafa, a vöröstölgy és a ginkgo.



A fagyérzékeny füge a leginkább védett helyre, a ház és a terasz közé került. Ennek a helynek külön előnye, hogy a meszelt vályogfal nyáron méginkább meleg helyet teremt a Bibliában is gyakran szereplő, már I.e. 5000-ben létező ficus fajnak.


A legnagyobb cserje egy babérmeggy volt. A halvány, fakó leveleken látni, hogy igencsak várta már a kiültetést, a cserépben a vas- vagy magnéziumhiány már egy kicsit megviselte.


A ház bejáratához rózsaszín virágú magnolia került. Ősszel a kerti munkához már határozottan javasolt a jégeralsó és szünetekben a rumos tea.


A legtöbb növény persze a házzal szembeni növényszigetbe került. Egyrészt itt adott leginkább a hely a beültetésre, másrészt a látvány (Aranka néni házfala és a tető) itt kívánja leginkább, hogy a teret megtörjék a növények.



Ugyanez egy utólag összerakott panoráma képen a következő:


Délután már a házból is látni, hogy valami történt a kertben.


Ahogy azt a beültetési terv is tartalmazza, az ültetésre kijelölt szigetek területe összesen kb. 120 m2. Eredetileg úgy gondoltam, hogy ennyi növény elég lesz, de nem. Fa nem kell már, de cserjékből még bőven jöhet, szóval a támfal feletti, szinte teljesen üresen maradt rész beültetésével folytatódik a kertépítés. Majd tavasszal.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szép munkát végeztetek, nagyon szép! Már olyan igazi kert formája van! Tetszik!

Névtelen írta...

Egy apró megjegyzés csak, - a nyírfa kivételével - miért nem őshonos fákat, cserjéket ültettetek, miért tartotok szebbnek, értékesebbnek egy tájidegen fajt?

bs írta...

Az ambrafat en is atertekeltem es azota atultettem a kerites kulso oldalara. Egyebkent pedig husos som, babarozsa, mogyoro, cserszomorce, nyari orgona, tarackos som, bodza, haranglab, tunderfurt, szarkalab, veronika. Ezeket is ultettunk, "beultetes ketto" cimmel irtam rola (2008/05). A novenyek nyari fejlodeserol nemsokara lesz kepes beszamolo, ott meg is fogom mutatni.