Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-06-16

geotextil

A mulcsozásról szóló korábbi írás kapcsán érkezett komment alapján néztem utána a geotextil kérdésnek. A dolog lényege, hogy a mulcs alá terített sötét anyag ellehetetleníti az ágyások iránt érdeklődő gazokat, így megkönnyíti azok karbantartását. A filcszerű anyag nagyon sűrű szövésű, nem rohad el, a vízet nagyon lassan, míg a gazokat egyáltalán nem ereszti át. A geotextil persze nem helyettesíti a mulcsozást, hiszen az anyagot mindenképpen el kell takarni valamivel.

A 2,5 m széles tekercsben vett anyagot a legcélszerűbb ültetés előtt leteríteni, után pedig csak kivágni a növények helyét. Persze nálam ez a verzió az ágyások egy részénél már nem volt működőképes, de utólag beszabni sem túl macerás.




A geotextil anyagi oldalról nézve is mindenképpen előnyös választás, hiszen a felület eltakarásához sokkal kevesebb mulcsra van szükség (1-2 cm), mint geotextil nélkül a gazok elnyomásához (6-8 cm). Persze ehhez az is fontos tényező, hogy a geotextil ára (kb. 300 Ft/m2) lényegesen kedvezőbb, mint a mulcs ára (kb. 2000 Ft/m2).


Az elterítés után ideiglenesen téglával rögzítettünk, amíg rákerül az öntözőrendszer csepegtető csöve és a mulcs.

Nincsenek megjegyzések: