Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-06-24

katica

A kert nem csak szép, pihentető és megnyugtató, de egyben kiváló indok, hogy az ember mindenféle gépeket bütyköljön. Mert milyen jó berántani, gyertyahézagot állítani, légszűrőt cserélni, reszelni, fúrni és úgy összességében olajos alkatrészekkel bíbelődni. A hétközben a szerződésektől és excelektől megfáradt kezet néha be kell olajozni. Ha pedig nincs elég olajos alkatrész, akkor persze új gépre van szükség, ezt az ember felesége sem vitathatja. A géppark karbantartása, fejlesztése nem gyerekjáték.

A blog is tanúsíthatja, hogy a fűnyírótraktor iránti érzelmeket nem holmi átmeneti lelkesedés vezérelte. Már évek óta nézegettem, mikor, milyen akcióban, mennyibe kerül. Idén végre normális áron jelent meg az egyik áruház kerti katalógusában és meglepő módon még tartottak is belőle készletet. Az átverés persze azért nélkülözhetetlen elem: ötezerért tukmálják az üzembeállítást, ami a többszöri rákérdezéssel kisajtolt válasz szerint az olaj és benga beöntését jelenti. Mondom ezt én is meg tudom csinálni, van gépkönyv is, nem kell. Biztos? Biztos. Akkor szívjál, mert azt nem mondjuk el, hogy a szárazon töltött akkumulátorba sav kell...


Az akkumulátor feltöltése után végre elérkezett a pillanat: az első beröffentés. 12,5 LE IC-s (industrial/commercial) briggs motor, transmatic hajtás, önindító, két késes fémház, 96 cm vágószélesség 5 különböző magasságban. Akcióval, kedvezménnyel 290 ezer, kb. 70-100 ezerrel a szokásos ár alatt.


Végre a zsellér- és gépfeljáró is elnyeri méltó jutalmát és felavatom a géppel. Az építéskor azért lett szélesebb, hogy "majd a traktorral is fel tudjak menni rajta".


A traktor szuper fordulékony, a korábbi aggályokkal szemben a fákat hibátlanul körül lehet nyírni. A szőlőben két menetben elintéz egy sorközt, meg sem érzi a szintkülönbséget. Fűgyűjtés nincs, de a kert fenti részén nem kell (btw + 100 ropi ugyanez a gép gyűjtővel), a ház előtti részen pedig úgy sem tudok vele forogni, ott továbbra is a kézihajtányos gép marad.


Az új robi és a traktor beszerzéssel az idei kertigép budget-t kimerítettem, de az első próbaút sikere alapján talán jövőre is megszavazza a keretet az egyszemélyes bizottság.


Addig pedig mehet a bejáratás utáni első olajcsere, a savszintellenőrzés, a késélezés, ....

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!!!

Most találtalak meg, azonnal elolvastam mindent. Most van egy "rom" házunk, de te reményt adtál!!! Majd még írok! Egyébként Somogyegres a falunk.
Üdv Zsuszi

Névtelen írta...

Nagyon szép a kert, nekünk is van egy 1700 m2-es telken álló felújított hétvégi parasztházunk, hát van mit dolgozni rajta, de ennél jobb kikapcsolódás nincs a heti íróaztali munka után. A madarakról nem írsz, gondolom cinege, harkály, sárgarigó van. Nálunk a hát végén megjelent egy szajkópár, és egyszer láttam az udvarban egy bizonyára átutazó búbos bankát is.

Névtelen írta...

"parasztház". önjárú fűnyíró trakesszal. geotextillel meg buxussal.

egyre viccesebb ez a cím, nem gondolod? :)

bs írta...

Paraszthaz? Somogyegres nincs tolunk messze (10-15 km) es Miklosiba is sokat jarunk, foleg a balokra.

bs írta...

A madarak tenyleg kimaradtak, bar a linkek kozott ott az mme. Talan azert is, mert az etetovel hadilabon allok, mivel nem tudjuk rendszeresen tolteni, de furdetot mindenkeppen szeretnenk. Elobb-utobb jelentkezem a temaval.

Unknown írta...

Nekem van két szuperfordulékony birkám, darabja tizezer, füvet nyír trágyáz,ha szomjasvizet fogyaszt. Jó, tudom, tudom,"a heti íróasztali munka után" kell valami, legalább rendbe hozza valaki a parsztházat, és nem valami pink szart biggeszt bele a tájba. Jó munkát hozzá, de ha nem ott laktok, drága holmit ne hagyjatok őrizetlenül.