Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-07-09

jégeső

Szépen feszít a szőlő az új kordonon. A tavalyi legerősebb tőkéken 5-5 vesszőt hagytam, most mindegyiken ott figyel legalább 1-2 fürt.


A szigorú hajtásválogatás és a rendszeres zöldmunka viszont kicsit megbosszulta magát: a szabadon álló, kevésbé védett fürtöket rendesen elkapta a két héttel ezelőtti jégeső.


A jéggel való találkozás marandó gravitációs sérüléseket okozott az érintett bogyókon, kifakadtak, megbarnultak. Remélem ez azért nem befolyásolja a fürtzáródást és később a rothadást sem indítja be.


A jégeső nyomát a gyümölcsösben sem kell nagyítóval keresni, de a fákon a lomb azért komolyabb védelmet adott.


Jégeső ide-oda, körte azért marad, jövőre már pálinkát is főzünk talán.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

nemvitted egy kicsit tulzasba a zoldmunkat? félek, ilyen kevés lombfelutlet mellett nem érik be rendesen a szolo...

Névtelen írta...

szerintem is kissé kopasz a kordon...

Névtelen írta...

a pálinka főzés rejtelmeire kíváncsi vagyok/leszek :)

Névtelen írta...

mennyi fürtöt hagynál egy 100-120 távolságú házikerti lugason? pár éves szőlőnél (6-8-10 év), illetve tavalyinál? ez utóbbinál csak a kíváncsiság vezérel, hogy milyen is a szőlő.

bs írta...

Nekem is kicsit kopasz, bar nem erzem, hogy elrontottam volna vmit. Max a honaljhajtasok meghagyasaval novelhetnem a lombfeluletet...

Magas kordonon tokenkent 5 vesszot hagyni viszonylag elterjedt dolog. A vesszokon alig korlatoztam a furtok szamat, csak ahhoz nyultam, amelyiken 4+ furt volt. Ez alapjan durvan 10-12 furtot nevel egy toke, ha atlag 20-30 dkg/furt szamolok, akkor ez kb. 2-3 kg/toke. Szerintem ez rendben van, kulonosen ahhoz kepest, hogy vannak akik 0,6-0,7 kg/toke szinten nyomjak a hozamkorlatozast.

A lugason (nekem is volt a haz elott) nem feltetlenul nyulnek a furtokhoz (a metszes eleg), a tavalyi telepitesnel kimelnem a toket, max 1-2 furt/toke. De a terhelhetoseg nyilvan fugg a fajtatol, a muvelesi modtol, a szolo koratol es a gazda celjaitol is. En valahogy ezt raktam ossze, de lehet, hogy rosszul.