Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-08-05

1,6 m3

A tavaly telepített 3 körös öntözőrendszerből a fűvet öntöző 2 kör után idén végre az ágyások csepegető köre is beindításra került. A késedelem fő oka, hogy terveim ellenére az akna építésekor nem sikerült a biztonsági szigetelés, így első lépésben ezt kellett pótolni. Az akna kiszivattyúzása és pár napos szárítása után a tófólia felragasztásával kezdtünk.


A hajlékony csepegtetőcső a beépített elemekkel együtt könnyen és gyorsan lefektethető. Egyszerű a toldás, a rögzítés és a végek lezárása is. A végeredmény elég meggyőzőnek tűnik.



Kár, hogy később kiderült, hogy a geotextil átengedi ugyan a vízet, de meglehetősen nehezen és nem feltétlenül egyenletesen, ezért a mulcsozás előtt a csepegtetőcső gyorsan helyet cserél a textillel.


A mulcs elterítésével újabb ágyások készülnek el.


Ezzel az öntözőrendszer start üzemmódba állt.


A rendszer jelenleg naponta kétszer öntöz, reggel 6 és este 11 órakor. A fű így minden nap kétszer 8 perc, az ágyások kétszer 10 perc wassert kapnak. Az esőérzékelő révén egy öntözési ciklus elmarad 4mm-nél nagyobb eső esetén.


Egy öntözés a jelenlegi időtartamok mellett kb. 800 liter vízet jelent, ami így durván napi 1,6m3. A tározó 8-9 m3-es kapacitása mellett ez igen csekély, de szerencsére nem poshadt a víz, azaz megfelelően tud cserélődni. A kút egyébként túlteljesíti a várakozásokat, szinte már öntözés közben pótolja az elfogyott vízet, így az esőnek csak ritkán marad hely a tározóban (ami így a túlfolyón keresztül szintén a kútba kerül).

Az öntözés eredménye mindenesetre vitathatatlan. Az első képek májusban (a rendszer újraindításakor), a második képek mostanában készültek. Látható, hogy fűország népsűrűsége jelentősen megugrott.



A csepegtető öntözés persze a cserjéknek sem ártott.


Az öntözési volumen finomhangolását még ki kell találni és előbb-utóbb a fű tápanyaggal történő ellátása is aktuális lesz ilyen öntözés mellett, de a lényeg, hogy a rendszer kész és működik.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia bs!

Nagyon profi módon nyomod, mind a kertet, mind a blogot.
Le a kalappal!
Bár nekem sok ennyi macera, most főleg a kertre gondolok, de lehet, hogy fiatal vagyok. Ettől függetlenül 2 éve követem a blogot, nagyon tutti.

Névtelen írta...

szia BS!

szeretnék egy parasztházat én is,nezelődtem a neten és idetaláltam a blogodhoz. hát h is mondjam?? iszonyatosan jó az oldal de a ház még sokkal jobb!! gratulálok hozzá!! nincs még egy eladó arrafelé?:)

Marci írta...

be regisztráltam hátha találok én is egy jó házat és megmutathatom nektek!:)egyébként érdekelne mennyibe fájt a ház a felújítás része stb,hogy más is rá tudjon készülni. tisztelettel APEH:) :)

bs írta...

Koszonom, thx.

Nehany munka kapcsan mar irtam a koltsegekrol, de az osszesitest meg en sem csinaltam meg. Jobb is talan igy...) Elobb-utobb azert eloveszem a szamologepet es errol is irok.

Névtelen írta...

Mester,
az esővíz túlfolyón történő kútba vezetését kéretik sürgősen megszüntetni, mert a talajvíz direkt módon történő szennyezése büntetendő cselekmény...

bs írta...

Ez meglepett. Nem vezethetek esovizet a kutba? Szennyezi a talajvizet? Es (csatornazas hianyaban) a haz elotti arokba kivezetett esoviz nem szivarog a kutba?

Névtelen írta...

De, csak az nem megy az elso vizzaro reteg ala az ivovizbazisba, az az esovizbazisban marad.

bs írta...

Ez mindenképpen érdekes kérdés, utána fogok nézni.

Névtelen írta...

nu? mi lett a túlfolyóval?
mert ugyebár így nem maradhat :P