Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-09-10

füvesítés

A kertépítés következő lépéseként a füvesítés következett, bár remelém utólag csak pázsitosítás címszó alatt fogom emlegetni. Persze ez nem komoly, nem golfpályát akarok, de mondjuk azt sem bánnám, ha tényleg szép, egyenletes fű lenne.

A füvesítésre leginkább a tavasz és a kora ősz (augusztus vége, szeptember eleje) alkalmas, de megfelelő öntözés mellett akár nyáron is lehet vetni. Ezügyben az öntözőrendszerrel erős lépéseket tettem, így viszonylag nyugodtan vágtam bele a feladatba. A füvesítésnél igazából két dologra érdemes figyelni: jó (céloknak megfelelő) fűmagkeveréket választani és a csírázás időszakában folyamatosan nedvesen tartani a földet. Az első témakörben én egy Zöldségtermesztési Kutató Intézet által mixelt keveréket választottam, 25% cérna tippan, 25% réti perje és 50% vörös csenkesz összetétellel. Ez a viszonylag drágább keverék (1600 Ft/kg) lassabban növő, de dús állományt ad. A föld nedvesen tartása kapcsán pedig felavattam az új vótering szisztemet.

A vetés az alábbi lépésekben történt:
- a frissen elterített és hengerelt föld épphogy meggereblyézése
- fűmag elvetése (húzogatós kiskocsival, állítható a szórási mennyiség)
- hengerelés
- locsolás

Ugyanez képekben:


A hengerelési manager Junior volt, közben Laci már csinálta a csülökpörköltet. A múltkori recept után most nem engedtük a káposztás spékelést, büntiből borókabogyót kaptunk bele.


Az eredmény most tényleg jó lett (ami nyilván a frissen elterített föld egyenletességének is köszönhető), így nem volt az az érzésem (mint a gyümölcsös füvesítésénél), hogy azonnal fel kell robizni a terepet és újra elgereblyézni.


A négykörös öntözőrendszerből most csak a 2 szórófejes kör lett bekapcsolva.


A vetéstől számított 9 nap múlva az állapot a következő:


A füvet a ház előtti részen 5 sray fej, hátul a pajta előtti nagyobb területen 6 rotoros fej locsolja. Az öntözés kapcsán fontos, hogy többször adjuk kevés vízet, így nem tud a csírázó mag kiszáradni, illetve az elfolyó víz nem hordja el a magot. Az automatát én napi háromszori öntözésre állítottam (hajnali 3 óra, délelőtt 11 és este 7).



A vetéstől számított 23. napi állapot a következő:


A fű egész szép és egyenletes lett, a széleknél még viszonylag ritkás. Gyomok csak a ház előtti részen jellemzőek, ezek a frissen terített termőföld alól hajtottak ki, az új föld ezek szerint egész tiszta volt. Nemsokára első nyírás.

3 megjegyzés:

Spicc írta...

tényleg annyira szép lett! Megérte a sok munka. Gyom meg majd a nyírással kipusztul.

Névtelen írta...

tényleg jól néz ki, gratulálok.

bs írta...

Tenkju.