csülök bográcsban
A szombati munka közben a bográcsozásra is jutott idő. Ezúttal is a zsellérbrigád állandó sztárvendége, a szakács választott: csülök bográcsban volt a menü.
A csülök bográcsban első lépése, hogy hagyományos pörköltalapot készítünk: zsírszalonna kisüt, hagyma üvegesít, feldarabolt húskockák hozzáad, hús megpörköl, majd pirosparika hozzáad és kevés vízzel felönt valamint fűszerez. Hozzávetőlegesen 4 óra rotyogás után (amíg tavaszi munkákat végzünk a kertben) hibáltan csülökpörköltet kapunk.
Részemről itt kenyérszeletés és tálálás következne (látatlanban és utólag nézve is). De a szakács receptje szerint ekkor krumpli, káposzta (!), gomba és zöldbab került a pöri tetejére és lefedve így párolódik tovább együtt minden, immáron csak minimál parázson. Kevergetni, összekeverni nem szabad, tálalás előtt a zöldségeket külön tálba kell leszedni és köretként tálalni a pörkölthöz.
Az ebédre szánt csülök csak estére készült el, a pöri része finom volt, de ezt a zöldséges kutyulást én biztos kihagynám, maradjon csak a puha kenyér és az almapaprika.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése