Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-04-02

szőlőpótlás

A hétvégén pótoltam az egy éve telepített szőlőben a meg nem eredt tőkéket. A gödrök a telepítéshez hasonlóan kézifúróval készültek.


A 60-80 cm mély gödörbe elsőként víz került, közben visszavágtam az előtte 3 órára vízbe állított oltvány gyökerét. Ezzel kapcsolatban többfélét is olvastam már, nekem leginkább egy német esetleírás tűnik meggyőzőnek, amely egyértelműen igazolja, hogy a telepítéskor hosszabbra hagyott gyökérzet jelentősen növeli a tőke fejlődésének minőségét. Mivel a fás rész az oltvány esetében igen kicsi, a gyökérzet fontos tápanyagraktár, így ha 8-10 cm-nél rövidebbre vágjuk, azt már komolyan megérzi a tőke. A kézi telepítéskor sokszor 10-15 cm is maradhat a gyökér, a rövidre vágás elsősorban a gépi telepítésnél kényszer.


A gödörbe helyezésnél nagyon fontos, hogy a gyökerek ne hajoljanak vissza és a gödör szakaszosan, jól tömítve legyen. Az oltványt kicsit mozgassuk meg fel-le, hogy a gyökereknél mindenképpen tömörítsük a földet és ne maradjon levegő, majd végső lépésként adjunk még bőven vízet.



Beszámoló nemsokára az eredési arányról.

Nincsenek megjegyzések: