Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-09-16

díszkert

Az ágyások kialakítása, tavaly őszi beültetése, rendbetétele, tavaszi második beültetése, a geotextilezés és mulcsozás után úgy érzem nagyjából elkészült a ház körüli díszkert. A nyár végére kialakult összkép már tényleg tetszik és a pár év múlva várható eredmény is tetszik lelki szemeimnek.

A tornáccal szemközti oldalon még bőven van hely a növények növekedéséhez.


Ezen a részen a nyírfák, a fenyő és a cserszömörce (lesz) meghatározó.


A támfal feletti rész az öntözőrendszer csöveinek lefektetésekor többször is átalakult az eredeti ültetéshez képest. Hely még itt is maradt, a növények pár év múlva is el fognak férni. Ahogy korábban írtam, ide többek között babarózsa, som, mogyoró, törpe orgona, nyári orgona, mirtuszlonc és évelők (harangláb, tündérfürt, harangvirág, szarkaláb, veronika, zsálya) kerültek.A présházat kezdi jól befutni a vadszőlő, az ágyásokat pedig benőtte a cserjés pimpó és a mogyoró.


A lépcső és a présház közötti ágyás pár levendula kivételével még üresen maradt, jövő tavaszig van idő kitalálni, hogy mi kerüljön ide.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

szép!

Névtelen írta...

... parasztház, :D:D:D:D:D
ha ez paraszt, akkor én kis zöld emberke vagyok a Marsról.

Névtelen írta...

jaj, mert a "paraszt" szó neked még pejoratív?? nekik már nem :) és nekik van igazuk!! :)

És gyönyörű a kert és minden kis virága!!

Névtelen írta...

a "paraszt" szó egyáltalán nem pejoratív, sőt... én is falun lakom, ahol az ilyen kertek eléggé kilógnak a sorból és nem pozitiv irányba... disszonancia kérem. Pedig jól indult a felújítás és jól sikerült megfogni pár dolgot... de a vége felé több mindennel is rossz irányba mentél el, gondolok itt pl. a krómozott keverőcsapra a kert közepén :( Most olvastam végig 2 hónapot és már valahogy nem ugyanaz az élmény, mint a kezdetekben...

Névtelen írta...

szarjál sünt, hiába magyaráztam el a hármas anonimnak, te nem értetted meg, mert egy gyökér városi tapló vagy, az igazi parasztokkal szemben.

Névtelen írta...

egyet lehet itt érteni anonim Sep 26, 2008 9:32:00 AM - vel többékevésbé?
bizonyhogy jóirányból lett ez beexcell-táblásodva sajnos, amúgy érzi ezt a blogíró is, dehát egy dolog érezni...

nem az a baj, hogy nemparaszt (mer ki az, leszámítva a parasztozó kommentelőket?), az igényesség meg a maximalizmus rándult itt görcsbe az idők folyamán
"És gyönyörű a kert és minden kis virága!!" - pont ez a baj, hogy nem a gyönyörűségnek kellene itt célul kitűzve lenni!

megvédeném a krómcsapot, szvsz az tájbaillően barkács, szavaznék viszont az agglomerációs léckerítésre, ami csak egy fokkal jobb, mintha szélezetlen deszkából lenne, a betonba gyógyított bontott tégla kocsibejáró viszont kimondottan súlyos hiba, egyrészt minek?, másrészt így spárgamellett nyílegyenesen ráadásul fengsújilag se jó
(az más kérdés, hogy az ilyesmihez kivitelezőt találni lehetetlenség, - legalább akkor misungba rakjuk, főnök!- mondja, mer szakember ő, hiába magyarázod, hogy az a tégla akkor lesz szép, ha egy kicsit megmozdul, a támfal is szép fugásra sikeredett, vonalzósan, dehát azt meg szakember nélkül hogy)

tanulság, hogy nem kell egybe elolvasni a blogot, akkor nincs ezzel a házzal semmi baj:)

Névtelen írta...

mikor lesz már egy kis összeszámolás? érdekelne mennyi is volt mindez a kis paradicsom.:)

bs írta...

Azert van nemi kulonbseg a kommentek stilusaban... Mint ahogy izlesben, szempontokban, preferenciakban es elvarasokban is.

Ez egy hetvegi haz kertje, ez a teny sok tekintetben meghatarozza a jelleget, meg akkor is, ha a hetvegi haz jelen esetben egy paraszthaz.

A sajat allaspontomrol es felemas erzeseimrol egyebkent mar tavaly novemberben irtam (2007/11/vajon), szerintem az akkori kommentekkel viszonylag jol kiveseztuk a dolgot.

A kerites pedig hibatlan, nekem tetszik.)

bs írta...

Lassan bezar a kert, telen tenyleg osszeirom.

"Hat, egy meg egy, az ketto! Otszor ot, az huszonot! Sokszor nyolc, az huszonnyolc! Tizenotbol elveszunk otot, marad tiz! Tiz arany!"

Névtelen írta...

a parasztház nevet tényleg le kéne venni.
ez inkább tehetős városi harmincasok
vidéki játéka... :(
(vitorlázni nem szoktatok?)
de legalább értelme van.


kertes házban nőttem fel, mindig vágyom vissza.
fikázom, de nálam is ilyen lenne a végeredmény.

ezt leszámítva szép lett, rengeteg melót raktak bele és sok örömet meg büszkeséget szerez a tulajnak.
és rengeteg infó van itt a kezdő júzernek, érdekes olvasmány ez a blog.

Jano írta...

paraszthaznak tenyleg nem paraszthaz, de ugy alapbol nekem tetszik