Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-02-03

képkeretezés egy

Akárcsak a ház felújítását, a belső berendezését sem kapkodjuk el. Egyrészt a hétvégi üzemmód, másrészt az idő szorításának hiánya is ezt diktálja. Amikor éppen kedvet kapunk, akkor felgyorsulnak a dolgok, egyébként pedig csak azért nem csináljuk, hogy na, készen legyen már. Így vagyunk a képekkel is: már vagy egy éve előhívattam pár fotót, de keretezés ügyben csak most léptünk.

Miután a cégnél nemrég rendeltünk képkeretezést és láttuk, hogy mennyibe kerül a "gyári verzió", úgy döntöttünk saját magunk keretezünk. Némi tanakodás után még egyszer utoljára megszegtük az ikea-tilalmat (miszerint tényleg soha, semmit nem veszünk már ott) és vettünk pár képkeretet. Egyszerű, tényleg fa, jó méretek, olcsón. Ezt követően már csak paszpartut kellett szerezni. Először vágókést akartunk venni, de végül méretre vágott, savmentes kartont vettünk.


A projekt keretében összesen 17 különböző méretű, keretezett kép készült el.


Az alkatrészekkel a keretezés a dobókockánál is egyszerűbb, csak azt kell megvitatni, hogy melyik kép, hová kerüljön.


Időközben persze rájöttünk, hogy a keretek egy részét - színe és mérete miatt - másikra cseréljük (megéri eltenni a blokkot), így a befejezésre még kicsit várni kell.


Nemsokára további részletek a projekt folytatásáról és befejezéséről.

19 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi motiválja ezt az ikea tilalmat?

Névtelen írta...

Ja, és nem tudom kérdeztem-e már, de megkapható a cserépkályha építő mester elérhetősége (amennyiben helybeli vagy közel lakik fődvárhoz :-)? hofi@soka.co.hu

Névtelen írta...

Hol szereztetek "méretre vágott, savmentes karton"-t?

Névtelen írta...

Képkeretezéshez mindenféle karton, paszpartu is a Panton boltjaiban kapható. www.panton.hu
Keret anyagok, különböző anyagokból és méretben: www.adeko.hu
Jó szórakozást hozzá.

Névtelen írta...

Én is kíváncsi lennék az IKEA tilalom okára.

Egyébként élvezettel látogatom az oldalt. Mikor rátaláltam, a férjemmel két órát töltöttünk el előtte és mindent elolvastunk az elejétől.
Gratulálok hozzá és a rengeteg jó képhez is!

bs írta...

Javaslat így akkor már érkezett. A bolt nevére nem emlékszem, a szentendrei úton vannak. Mi a neten kerestük, biztos többet is találni.

bs írta...

Cserépkályhást hétvégén előkeresem és küldöm email-ben.

bs írta...

Két óra alatt végigolvasható? Köszönöm. Éljen a képekkel kapcsolatos megjegyzés, szoktam úgy érzeni, hogy a fotók nem tudnak előtérbe kerülni.

bs írta...

Több problémám is van vele (ikea és társai):

1. A bútorok döntő része nem "igazi" fából, hanem faforgácslapból, farostlemezből, MDF lapból vagy fafurnérból készülnek. Ehhez képest viszont drágák és ezt nem általánosságban mondom, hanem konkrét példák alapján: a házban lévő bútorok zömét asztalos készítette, tömör fából, ennek ellenére olcsóbb volt vagy legfeljebb ugyanannyiba került, mint a "hasonló" áruházi bútorok.

2. Valószínűleg a fentiek miatt a bútorok nagy része nem stabil, nem tartós.

És akkor azt nem is említem, hogy lakberendezés szempontjából zsákutca, mert felmész valakihez és azonnal megmondod, hogy mi van az ikea-ból. De ugyanez igaz a kika-ra, a bo concept-re és a többire. És ugyanez igaz az én lakásomra is. Persze most is emlékszem, hogy 22 évesen mennyire örültem az első ikea kanapénak és szekrénynek, mindenesetre ma azt mondom, hogy asztalos vagy esetleg felújított antik bútor (ízlés szerint).

Névtelen írta...

Csatlakozom az IKEA bijkotthoz. Mivel végzettségem szerint faiparos vagyok - bár sosem gyakoroltam a szakmát - néhány megjegyzés.
1. Nem baj ha a bútor forgácslap, MDF, stb. mesterséges anyagbol készül.
innen a bojkott
2. Az IKEA bútorai, főleg a szekrények 16mm vastag forgácslapból készülnek. Ez a vastagság nem bírja el a saját súlyát sem egy 180cm magas szekrény esetén. Ennek eredménye képpen lesz instabil a szekrény, ezért mondja az IKEA, hogy rögzíteni kell a bútort a falhoz.
3. Bár ez nem csak az IKEA-ra jellemző, de ők élenjárnak ebben és gusztustalanul. Mindenféle szabványtól eltérő méreteket használnak. pl: a konyha pultok szélessége szerte európában 60, 80cm. Szemben az IKEA, ahol ez 62cm. Tehát ha nem tetszik az IKEA szegényes választéka, akkor lehet kajtatni, hol toldják meg a kereskedelemben kapható több tucat 60cm széles pultot még 2cmmel.
4. Svédországban, az IKEA hazájában ez a termék alsó kategóriás. Fiatalok veszik első lakásukba (fillérekért), majd pár év múlva kuka.
Amikor építkeztünk albérletben laktunk, vettünk egy IKEA szekrényt, mert addig beépített szekrényünk volt. 1 év elteltével a szekrény ajtaja nehezen nyitható, mert a bepakolt ruhák súlyától deformálódott.
Hát ezért nem jó az IKEA.

Névtelen írta...

Én a korpuszokat, bútorszerelvényeket az ikeában vettem a konyhabútorhoz, az előlapokat magam csináltam, a munkalapot valamelyik barkácsáruházban vettem, és méretben illenek egymáshoz. Összemehetett a mosásban a korpuszom, mert 59,5 cm a ,,mélysége'' és pont 60 cm a 60-as elem szélessége. Kb másfél éves a gardróbszekrény amit vettünk, nekem tetszenek azok az okos szerelvények amiket kitalálnak, hogy olyan helyeket is ki lehessen használni, amik amúgy meddő helyek volnának, és két mozdulattal át lehet rendezni az egész szekrényt, ha másképp kéne később.

Névtelen írta...

Kedves AzHofi, ha neked megfelel az IKEA, nekem nem tisztem lebeszélni róla. Sőt, kívánom használd egészséggel. Egyébként mint írtam nekünk is vannak IKEA bútoraink, de azok mind átmeneti megoldásként lettek beszerezve. Két dolgot azonban megjegyeznék.
1. 60cm pulthoz, 56cm mély korpuszt szokás tenni. Miért? 56cm korpusz + 2cm fiók elő/ajtó + 2cm fogantyú = 60 cm pult -> nem akadsz bele, nem ütöd meg magad
2. azokat az okos kis szerelvényeket nem az IKEA találja ki. általában, egy tényleg okos BLUM nevű cég termékeit forgalmazza. www.blum.hu

Névtelen írta...

Előbb még szerte európában 60 cm volt, most megint kimosták, és összement 56-ra :-) Még véletlenül sem akarom védeni az ikeát, nincs is nagyon mivel szemben védeni, csak a tárgyi tévedések szoktak zavarni.

Névtelen írta...

Ahhoz képest,hogy " NO IKEA " a képek alapján 1-2 termék fellelhető a házban.Persze ez nem baj, a Lakáskultúra ,Otthon stb lapokat nézve szinte mindegyik lakásban ott a svéd árú.
A többi hozzászólóhoz csatlakozva megemlitenén ,hogy nekem is csalódást okozott az IKEA mikor szembesültem ,hogy nem minden terméke készül fából!És később rájöttem, hogy igazából a fiatal értelmiségi,panellakókat várják a kasszák elé.
A bútorokat sem kell ezen okból örökéletűvé tervezni,mivel ezek a FOGYASZTÓK (direkt irtam igy)idővel úgyis költöznek 40-ből 70 m2-be,vagy a trendnek megfelelően a lakásbelsőt cserélik (hallhatunk olyan "celebről" aki évszakonként cseréli a nappaliját).
Na de jól eltértünk a tárgytól....
Csinálhatnál olyan képet,hogy a bal oldalon a régi , a jobbon pedig a felújitás utáni kép lenne. Vagy ez csak nekem tetszik??

Névtelen írta...

Kedves AzHofi!
Igazad van engem is zavarnak a tárgyi tévedések. Át is olvastam hozzászólásaimt, ezért enged meg nekem, én megtanultam írni, te tanulj meg olvasni és értelmezni.
:-)
Szerte európában a PULT 60cm és a KORPUSZ(keret/ház/doboz/oldal amelyik a szimpi) 56cm.

Névtelen írta...

Bocsi, két d-vel engedd meg. Lehet, hogy mégsem tanultam meg írni?

Névtelen írta...

Ha csak ez a gond, akkor az ikeában kell venni a munkapultot is, ott hozzávalót adnak :-) A rohadt svéd árukapcsolók :)

bs: megtaláltad a kályhaépítő elérhetőségét?

bs írta...

A centikről szóló vitában kicsit elvesztem.

Igen, 1-2 dolog valóban fellelhető, de próbálkozunk... Most olyan képet találtam ki, ami pont azt a részletet mutatja felújítás előtti állapotban, ahová a kép kikerül.

Majdnem, sajnos elfelejtettem, hétvégén küldöm.

Névtelen írta...

ellenorizni kell:)