Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-09-16

házfelújítás egy

Bézik munkák 2003-ban:

A tető alapvetően rendben, csak a pajta felett kellett komolyabban hozzányúlni, egyébként 1-2 léccsere elég. Párkánydeszkák cseréje, bádogozás pótlása, régi cseréje, de mindenekelőtt ereszcsatorna install a tető teljes hosszán.





Feri mester, Csicsa Steve (az új szomszéd) és Dani, a szakértő mellett a tetőn.


Hol az a kurva emésztő, Komikám? Cs utolsó pillanatban találja meg, mert Endre már Komit ütné a csákánnyal.



A legfontosabb a vizek (eső, talajvíz, talajpára) távol tartása a falaktól. Ennek jegyében ereszcsatorna, esőcsepegő járda (60 cm), alatta dréncső, textil, kavics.


Vakolat javítás (vaporex adalékkal, minimál cementtel). Padlók bontása, új kábelezés.




Tornác bontása, vasalt zsalukő alap, új (eredeti díszítés szerint készített) tornácoszlopok. Jó lett volna bontott téglával kirakni, de erre csak utólag jöttem rá. Cserépkályha újrarakása.



Felújítás folytköv.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Olvastam a blogon a ház bézik felújításánál a fal külső szigetelését/vízmentesítését (drén, stb). Érdekelne, pontosan hogyan csináltad, most állok én is a probléma és a feladat előtt. Szívesen venném a tapasztalataidat a microby@freemail.hu-ra.

Üdv,

Zoli

bs írta...

Szia,

A kulso munkak es a vizelvezetes rendbetetele meg 2003-ban tortent. Akkor meg azt sem tudtam, mi az a blog, ugyhogy sajnos eleg keves fotom van csak a munkakrol. A fobb lepesek az alabbiak voltak:
- ereszcsatorna felrakasa mindket hosszanti fal fole
- a padloszintnel magasabb kulso terepszint visszaszedese (fold elhordasa a faltol persze ugy, hogy a kivetel utan se lejtsen a terep a fal fele)
- 60 cm szeles beton csepegojarda epitese korben a haz korul
- a hatso fal teljes hosszaban kb 50 cm mely arok lett kiasva, aljara es a fal feloli oldalra folia kerult, majd perforalt drencso kulekaviccsal korbeveve es fele a betonjarda.

A munkanal fontos, hogy nem szabad kozvetlenul a fal toveben asni illetve celszeru kisebb szakaszra osztva megcsinalni (nehogy seruljon az alap), persze ugy, hogy a drencsonek azert legyen kicsi esese.

A hatso fal korabban is csak kicsit nedvesedett, ezt kovetoen ez teljesen megszunt es nagyon jo allapotban volt 3 evig, amig a padlolerakast el nem rontottam. Errol mar irtam a blogon, a rendetetel most zajlik, nemsokara remelem ujra minden rendbejon.

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon köszönöm, az eddigi infókkal együtt most már asszem nekiugrok a nyáron.
A fóliázáshoz mit használtál? (Ugyi a normál nyilon - mezőgazd. fólia hamar elöregszik és széttöredezik.)
Egyébként szvsz a betonaljzat nem feltétlen kellene gond legyen. Nálam gond nem volt, mert csak a falam nedvesedik, bent az aljzat is csak a falak tövében volt nedves, tehát talajpára a csapadékvízből származik. Én tettem betonaljzatot rá szigetelőlemezt (biztos ami fix) majd járólap vagy hajópadló. Persze lehet, hogy neked jön a talajpára a talajvízből.
Egyébként bocs a kritikáért, de nem gondoltad, hogy ha a beton nem javallt, akkor a homokon szigetelőlemez ugyanazt a hatás fogja kiváltani?
Egyéként klasz a blogod és a ház és környéke is. Kalap megemelve!

Üdv,

Zoli

bs írta...

A szigetelot tenyleg elkalibraltam, bar az eredeti terv szerint az itt osszegyulo es a falak iranyaba elindulo nedvesseg a fal koruli 10 cm-es, kaviccsal feltoltott hezagon tavozott volna. Volna.

A nyilont nem en vettem, nem tudom a tipusat.

Koszi.

Unknown írta...

Tiszteletem!

Rendelkezünk É-K Magyarországon egy paraszt kis-kúriával, melyet fel szeretnénk újítani most tavasszal, ill. nyáron.

Az elkezdés előtt szeretnénk egy olyan szakembertől véleményezést, szakmai vonalvezetést kapni, aki az épület szemügyrevételezése után javaslatot tenne egy tradicionalitást megőrző, de a jelenkori igényeknek megfelelő költség és energiatakarékos szempontokat figyelembevevő felújításra.

Tudna ilyet ajánlani B-A-Z megyében?

Bárminemű segítségét megköszönöm,

Üdvözlettel:
Halász Zoltán