Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-09-25

padló olajozása, viaszozása

A hajópadló olajozása, viaszozása akár házilag is megoldható. Én az anyagra való tekintettel inkább a forgalmazó által javasolt 4 padlós egyikével egyeztem meg. Utólag ezt nem is bánom, ugyanakkor így, hogy végignéztem és megbeszéltük a fontos dolgokat, a jövőben többmindent szeretnék majd magam megcsinalni.

A műveletek sorrendje:
- előkészítés (ez nagyjából órákon át tartó porszívozást jelent)
- színezett keményolaj felvitele
- színtelen keményolaj felvitele
- keményviaszozás

A hajópadlót a lerakás előtt antikoltattam, amelynél egy forgó drótkefe 1-2 mm mélységben kiszedi a hajópadló felületéből a puhább részeket. Ezáltal az új padló úgy néz ki, mintha régi lenne, állapota ugyanakkor nyilván hibátlan.

Az antikolás miatt csiszolásra nem volt szükség, ennek ellenére - mint sok minden más esetében - itt is az előkészületek jelentik a munka zömét. Porszívózás, gyökérkefezés (gyökér kefe), porszívozás, dörzsszivacsozás, porszívozás.




Végre jöhet az érdemi munka. Natúr (színtelen) keményolaj, hozzá színezék (persze ez nem kötelező), összekeverni szín-igény szerint, kb. 5:1 arányban. A keményolaj összetevői narancshéjolaj, lenolaj, ricinusolaj, faolaj, dammár-gyantaolaj. A naracshéjolaj miatt elképesztően jó sütiillat lengi be a házat. Az olaj és a természetes föld- és ásványi pigmentekből álló színezék teljesen környezetbarát, no oldószer, no kemikália, no vegyicucc. A dolog ugyan elég drága, viszont 1 liter kb. 20 m2 felületre elég, tehát összességében nem tragédia. (Az oldószeres lakkok árát nem tudom, de gondolom sokkal nem olcsóbb.)



A festés lényege: az olajat szivaccsal vékonyan felvinni, 10-20 perc után puha, tiszta, nem szöszölős ruhával visszatörölni. Az olaj kb. 1 nap alatt köt meg, a folyékony anyag beszívódik a fába, majd megkeményedik és kitölti (ezzel kikeményíti) az anyagot.

Hosszas tanakodás után a két szoba natúr-szerű, a konyha és az előszoba (illetve a küszöb) barna lett. A tölgyfa küszöbökön a szín egészen más lett, a fa anyaga (az olaj mennyisége, a visszatörlés időzítése, az elfogyasztott alkohol mennyisége) mind befolyásolja a végeredményt.



Második réteg ugyanígy, ez már színtelen olajjal, amely védi az alatta lévő színréteget. Legvégül jön a keményviasz (szintén színtelen). A sűrű, kemény anyag erős vakarással kenhető. szinte folyékony lesz, amit ugyanígy, felvisz-visszatöröl módszerrel működtetünk, azzal a különbséggel, hogy 30-45 perc száradás után fel kell polírozni. A viasz kvázi vízzáró réteg lesz a fán, ami ennek ellenére engedi levegőzni a materiát.




Szóval ez is kész, íme a végeredmény. Végre, ez már a célegyenesbe fordulás, nemsokára becuccolás.