Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-06-07

vakondriasztó

A másfél évvel ezelőtti füvesítés eredménye mára igen látványos. Ehhez persze nagy mértékben hozzájárul az öntözőrendszer és a tényleg heti rendszerességű fűnyírás is. A ház körül mindig a régi fűnyíróval vágok, mivel a traktor nem gyűjti a füvet és a vágási magasságot sem lehet egészen kicsire állítani.


Egyszóval szezononként azért egy pár órát el szoktam tölteni a fűnyírással. Pont ezért is vettem zokon a vakondok megjelenését. Persze alapvetően semmi gondom velük - mint ahogy semmilyen más, a kertben élő állattal -, sőt örülök, ha nálunk oldják meg lakhatási problémáikat, de a konkrét helyválasztással már nem annyira értek egyet.


Ezzel szemben ők láthatóan szívesen töltik itt az idejüket, ami nyilván a naponta kétszer öntözött földben található átlag feletti gilisztanépességnek köszönhető. Még ez sem lenne baj, azonban a túrások nyomait képtelenség eltüntetni: a fűnyíró fennakad rajta és ha előtte összegereblyézem, akkor is meddő foltok maradnak, mintha itt nem akarna újra kinőni a fű.


Annak érdekében, hogy a ház körüli fűről a telek felső részére, a gyümölcsösbe irányítsam őket, vakondriasztó után néztem. "A vakond táplálékszerzésében fontos szerep jut a hallásnak. Bár a földalatti járatrendszerben történő mozgás megkönnyítése céljából hiányzik a fülkagylója, a zsákmányállatok által keltett rezgéseket a vakond jól képes lokalizálni." A fentiek alapján a riasztás módja igen egyszerű: keltsünk az egyébként igen hasznos vakond számára nem túl kedves (150 Hz) hangokat és ő a fúrópajzsokat új irányba állítja. A földbe szúrható elemes intruder percenként kétszer "szólal" meg egy-két másodpercre, ezzel jelezve, hogy belépés csak engedéllyel lehetséges.


Az elmúlt pár hét tapasztalata alapján elmondható, hogy a vakondok vették az adást, így a beruházás nem volt felesleges. Mondjuk azóta találtam napelemes verziót, ami az elemekre való tekintettel nyilván zöldebb megoldás lett volna...


A vakondok tehát kicsit odébb helyezték a székhelyüket, én foltozom a lyukakat, a régi, lapátos verziót pedig mindenki felejtse el. A vakondok általában 3-4 évig élnek és Magyarországon 1901 óta védettséget élveznek, eszmei értékük 2000 Ft.

6 megjegyzés:

AzHofi írta...

Nekem a gázolajos pzs jött be, jó mélyen betolva a járatba. Meg a füstölős gyertya. Az is elkergeti őket. Azelőtt kiástam őket amikor mozgott a túrás, és átdobáltam a szomszédba :-)

Névtelen írta...

Létezik egy bio vakondriasztó szer. Huss néven van forgalomba. A naftalin tartalmú golyókat a járatba kell bedobálni.

Névtelen írta...

Nekem a túrásba helyezett üres sörösüveg jött be. Amikor fúj a szél, olyan rezgéseket kelt, ami elűzi őket. Többször próbáltam, mindig bevált. Környezetbarát, és még sört is ihatsz...

Névtelen írta...

hol kapható ez vagy a napelemes cucc?

bs írta...

Én a netről rendeltem, a napelemes verziót valamelyik tvshop-os cég újsághirdetésében láttam.

A múlt heti esős napok alapján már kicsit bizonytalan vagyok a hatásfokban, újra feltúrták a kertet a vakondok. A golyókat ki fogom próbálni.

Névtelen írta...

The 7 Best Baccarat Sites in 2021 – Play Online For Free
Most of the 바카라 사이트 sites kadangpintar that cater to novice players don't mind playing the most basic card game. The 8 Best Online Baccarat Sites. หารายได้เสริม