Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2010-03-22

vadkár

A két évvel ezelőtti menetrenddel ellentétben, idén nem késett a tavasz és Sándor napra tényleg megérkezett a jó idő. Ennek megfelelően a múlt hétvégén elindult az idei kerti év. A táj sokat változott a januári havas kiadáshoz képest.


Mint minden év, ez is a terepszemlével indult, ezúttal azonban sajnos volt is mit szemlézni. Ahogy korábban is írtam, ez volt az első igazi havas tél az elmúlt években és ennek most látni is az egyértelmű nyomait.


"A vadkár a vad normális életvitele – táplálkozás, mozgás és a búvóhely készítése, annak használata – során okozott gazdasági hátrány, azaz kár, amit az általa használt területen lévő mezőgazdaságilag művelt vagy erdőterületeken okoz." - Wikipedia. Hát itt mozgott is, táplálkozott is...


A helyzet az, hogy nem itt-ott rágták meg a fákat, hanem az összes alma és körtefa szinte összes hajtása, ága meg lett rágva nagyjából 50-170 cm magasságban. És akkor ez még csak a kisebb baj, legfeljebb nem lesz optimális a korona és jobban vissza kell metszeni. A nagyobb baj a hántás: az őzek 9 fának alakították át a kérgét kisebb-nagyobb mértékben. Ez viszont már kevésbé néz ki jól, nem vagyok benne biztos, hogy ez rendbehozható.


Mondanom sem kell, elsőre jól elkeseredtem a látványtól. Aztán pár perc múlva már teljesen érhetőnek tűnik, hogy a nagy hóban és hidegben bejönnek az erdőből a vadak, hogy bármi ehetőt találjanak. Bármit, akár a fa kérgét, ami feltehetően nem a kedvenc csemegéjük...

Szóval vége télnek, összeírtuk a károkat, jöhet az új szezon.

5 megjegyzés:

L írta...

A fák törzsét kend le fasebkezelővel(bármelyik jó),ha nincs teljesen körberágva a háncs akkor a fáid megmenekültek,persze nem lesznek szépek!
A"vadak" nem táplálkozásból rágták meg,hanem a szaporodásukhoz kell egy bizonyos anyag amely a háncsban van.
Az őzek,szarvasok a hajtásokat rágják, a nyúl a törzset.
Jővő ősszel kend be a törzset és a hajtások végeit vadriasztóval:
Cervacoll extra (postán is elküldi a forgalmazó,de ha írsz nekem én is postázom ára most:950 Ft+áfa/kg és 5 kg-os kiszerelésben kapható)

Névtelen írta...

Mielött lekennéd faseb kezelővel csinálj egy rezes lemosást a sebeken, hogy a már megtelepedett kórokozókat elpusztítsd. Megszáradás után kend be a sebkezelővel.

Szőlősgazda írta...

kertészeti boltokban lehet kapni törzsvédőt, az egy szitaszerű cső, megakadályozza a nyúl rágást. Őz ellen nem használható.

szasza írta...

Nálam is járt vad, egy szarvas aggancsával ledörzsölte két kis diófám kérgét, nem is élték túl a telet!

Névtelen írta...

megelőzés: ősszel körbe kell tekerni műanyag szúnyoghálóval a törzset... vagy kukoricaszárral, náddal, ha van...
...a terület köré kihúzott zsinegre illetve a fák alsó ágaira műanyagpalackokat aggatni... rém ronda, macerás, ám tapasztalat szerint meglepően hatásos...