Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-11-19

téli előkészületek

A véget nem érő levélgereblyézés után folytatódik a kert télre való felkészítése. A lemosó permetezés két körben zajlott: elsőként, egy héttel ezelőtt kén és olaj kombinációt kaptak a fák és a szőlő, majd ma rézoxikloridot adtam nekik. Olajat korábban még sosem próbáltam, 10 literhez 4-5 dl is mehet (lemosáskor) és a rovarok, bogarak ellen jó.


A gyümölcsfák körüli tányérozás ugyanolyan célt szolgál, mint az őszi szántás. A talajforgatás kedvező hatásán túl állítólag így jobban befogadja a föld a téli csapadékot.


A következő lépésben felkerült a védőfelszerelés a fákra. Miután a kert fenti része nem zárt (és a
tervek szerint nem is lesz), télen rendszeresen lejönnek az erdőből a nyulak és ritkábban az őzek is. A fákat telepítés óta minden évben próbálom védeni, a 3 év alatt így csak minimális kár (főként ágak lerágása) volt. Az első évben drót tyúkhálót tekertem köréjük, azonban ez több szempontból is macerás. Lemezvágó olló kell hozzá, kötözni kell és könnyen felsérti a fák kérgét is. Tavaly faiskolában láttam a jó megoldást, a polifoamot. A fűtésszerelők a csőre rakják szigetelőként, többféle méretben kapni, viszonylag elfogadható áron. Megvenni nyilván csak egyszer kell, aztán minden évben használható. Tavaly nagyjából méretre vágtam, idén már csak fel kellett tenni a hozzávetőleg megfelelő méretet és alul-felül egy dróttal finoman odafogatni.


A gyümölcsös ezzel kész, jöhet a hó, már csak
a szőlőt kell befejezni.

3 megjegyzés:

Spicc írta...

nagyon pöpecül néz ki a kert! A polifoam is jópofa megoldás. Az őzek biztos bambulnak rá rendesen:)

bs írta...

Thx.

Unknown írta...

nem telelnek ott ki a kártevők?