Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-11-19

üveg kontra hordó

Az erjedés nagyjából befejeződött, ma mindent alaposan végig kóstoltam. Ahogy korábban írtam a szüretnél, több párhuzamos szálat is elindítottam:
- a színmust ülepítés után lefejtett része üvegballonokba került
- a színmust zavaros alja és a prés-, illetve utóprésmust össze lett keverve, majd egyik része hordóba, másik része ballonba került.


Ma, egy hónappal az erjedés kezdete után a verseny az alábbiak szerint áll:

A hordóban lévő bor alaposan leforrt, egyértelműen jól áll a tisztulásban is, jóval kevesebb benne a CO2. Illata hibátlan, savai egyértelműen jelen vannak, összehatásra nekem teljesen jónak tűnik.


Az ugyanebből a (kevert) mustból készülő bor a ballonban hasonló állapotban van, de ízre - legalább is jelen állás szerint - mintha kicsit elmaradna a hordóban érő kollégájától. Illatra teljesen hasonlóak, de ízre mintha kevésbé lenne karakteres.

A legmeglepőbb számomra a harmadik minta volt, az ülepítés után lefejtett színmust. Erjedés tekintetében jelentős lemaradásban van a másik kettőhöz képest, még sokkal zavarosabb, kicsit tejszerű képet mutat. Erősen szénsavas, kicsit kesernyés és matt, mintha hiányoznának belőle a jófajta savak. Aztán lehet, hogy ez semmit nem jelent és csak részidőről van szó, mindenesetre kicsit aggaszt, hogy sok már nem lehet hátra az erjedésből, alig hallani egy kis pötyögést benne.


Egyébként ma 12C és 80% páratartalom volt pincében, a bor 11C volt.


A hétvégén lesz az újbor első fejtése, további részletek nemsokára.

Nincsenek megjegyzések: