Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-11-21

trágyázás előtt

A szőlő télre való felkészítése a lemosó permetezéssel kezdődött. A gyümölcsfákkal együtt először ként és olajat, majd rezet kapott. A tavasszal telepített szőlő most csak gyenge őszi tárgyázást kap. Ennek első lépéseként szóltam Herczeg Tibinek, aki éppen a szomszédban szántott, hogy ha végzett, ne siessen haza. Gyorsan megbeszéltük a stratégiát, közben megkóstoltuk a bort.


Mindenekelőtt röviden a gépről: kétütemű trabant motor, házilag készített kasztni, igényes, ugyanakkor letisztult cockpit.Szóval csak jobbra fordítunk, fedjük a tőkéket. Ez már önmagában nagyon hasznos, nem kell kézzel végigmenni. A mutatvány kétszemélyes: Tibi fia a traktort, ő maga az ekét vezeti.


Mikor mindhárom sor elkészült, gondoltam mehetünk még egy nyeletet inni, de nem. Pedig már ekkor is jól néz ki.Az eke átkerül a másik oldalra és a traktor ellenkező irányban megy végig még egyszer, ezúttal kifelé fordítva a földet. Az eredmény jól látható: kb 25-30 cm mély árok a sorok mindkét oldalán. Nagyon pofás lett. Az ennél sekélyebben adott trágya sokat veszít jelentőségéből, sokszor inkább csak a gyomokat erősíti.


Ezzel az előkészület készen van, a hétvégén Pistával megyünk a ganyéért, szóval már csak Kula bácsira várunk.

2 megjegyzés:

Spicc írta...

Ez nagyon király lett, öröm ránézni! A traktor meg mehet a design centerbe. A ganézásról feltétlenül írjál:)

Spicc írta...

kéne email elérhetőséged, rakd fel légyszi vagy küldj nekem egy emilt. Köszi