Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-05-09

tereprendezés

A kertben beindult a díszkert kialakításához kapcsolódó tereprendezés. Ennek keretében a ház körüli rész teljesen átalakításra kerül. A korábban már közölt terv napjainkra az alábbiak szerint módosult:


Ez a 'kiviteli terv' csak az építendő elemeket tartalmazza, a ház előtti nagy füves terület nyilván szépen be lesz ültetve, erről majd másik terv készül. Ahogy látható, a ház körüli terület le lesz gyalulva, majd újrafűvesítést kap, a garázsként funkciónáló pajtához behajtó épül, iletve a présház előtti terasz mellett támfal épül. A támfal szerepe, hogy kisebb egységekre ossza a teret, illetve hogy a lejtős partból egy viszonylag sík alsó területet kapjunk, ahonnan lépcsőn lehet felmenni a magasabb részre. Ide már nem kerül fű, teljesen beültetem majd dísznövényekkel, amin a téglából kirakott kerti út vezet keresztül a leendő fenti kerítés kiskapujához. Innen nyílik majd a gyümölcsös és a szőlő, míg a kerti út bal oldali szára a leendő pottyantós budihoz és a támfal végénél kialakítandó füves kisgép-feljáróhoz fut.

A megvalósítás első lépéseként átgurult a markoló és 0,8 másodperc alatt kidöntötte az almafát. A fajtát korábban oltással próbáltam átmenteni.


A bemelegítés után gyorsan kiharapta a lejtőt is, ezzel kialakítva a leendő támfal helyét. Ha nagy leszek (és vidékre költözünk), markolós leszek.


A falazáshoz újabb 8 raklap bontott tégla érkezett, nagy része pecsétes. A most eladott nagykovácsi telekről a fuvar nem 2 Ft volt, viszont a tégla nagyon szép, nem került pénzbe és mégiscsak saját.


A támfal építése ezerrel el is indult. A zenei alaáfestéshez orális teljesítményfokozót alkalmaztam. Idén először szívesen itták a borom, pedig továbbra is kicsit kesernyés a szemelt rizling.


És íme a jelenlegi részeredmény:


A lépcső még hiányzik, de a terasz leburkolásával egyidejűleg ez is elkészül. Amint beépítésre kerül a tégla és egyéb matéria, jön a terep legyalulása, szántása és újrafüvesítése, illetve a behajtó, a kerti út és a fenti kerítés megépítése. Utóbbihoz már el is készült a látványterv.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

szépen alakul a birtok.