Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-02-11

szerszám- és gépkarbantartás

A zsellérkedés a téli időszakban ugyan mindig megritkul, de azért teljesen nem áll le: nagy ritkán feláldozunk egy csütörtököt vagy pénteket, hogy munka helyett a telken ökörködjünk a zsellérbridággal. A legutóbbi leruccanást a kanapé leszállításával kezdtük, amit szerszám- és gépkarbantartással egészítettünk ki.

Az ember egész évben (kilenc hónapon át) használja a kerti szerszámokat és gépeket, de rendszerint nem túl sokat foglalkozik a karbantartásukkal. Pedig érdemes és erre különösen alkalmasak a nyugis téli napok.


A szerszámokkal kezdtünk, első lépésben lepajszereztük a száradt sarat, majd drótkefével folytatódott a tisztítás.


A harmadik, egyben zárólépésben mindent szépen megéleztünk: az ásók, a kapák mind jobban érzik magukat és jobban működnek, ha rendben van az élük. Mivel köszörű nincs a telken, ezért áthidaló megoldásként a flexre vettünk fémtisztító tárcsát, ami hibátlanul bevált.



A fűnyírót is rendbetettük: olajcserével kezdtünk, majd lepucoltuk róla a rászáradt földet és füvet.


A robi egyelőre az istállóban maradt, mert motorikusan elég beteges lett a nyár végére (a motor bemelegedés után mindig leállt és nem lehetett újraindítani), így valószínűleg generálra viszem Berkes Zolihoz, aki egy éve 1000 Ft-ért rakta rendbe.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tegnap találtam a blogodra csak, ezért van, hogy későn szólok ehhez a posthoz, nézd el nekem :)
Nekem szüleim, nagyszüleim azt tanították, hogy jó munkát, csak jó (l karbantartott) szerszámmal lehet végezni. Náluk ehhez hozzátartozott, hogy az ásó (pl) minden használat után tisztán lett elrakva (az élezés nyilván nem minden használat után szükséges). Erre nagyapámnak volt külön célszerszáma is. Ő csak úgy hívta, hogy a kacor. Ez egy kb 15*3-5 centis vaslemez, aminek az egyik végét pár centit visszahajtotta. A visszahajtásnak köszönhetően rá lehetett akasztani a gumicsizma szárára (a nagyobbik rész befelé lógot, hogy semmiképp ne vesszen el), valamint a birtokon minden sor szőlő végén volt egy-egy a drótra akasztva (ha valamelyik szüretelőnek nem lenne). Ezzel minden szerszámról pár mozdulattal levakarható a sár és így nem is rozsdásodnak (gumicsizma talpára is működik).

bs írta...

Mivel az utolso 5 hozzaszolas megjelenik a cimlapon, sosem keso, masok is olvassak.
Nalunk a szomszedok a mindent azonnal pucolni modszer hivei, barmit kolcsonkerek, ugy kell visszaadni. A sajat asomat azert ennyire nem feltem a sartol, a lenyeget leverem, a tobbit majd telen....