Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-06-10

kordonépítés négy

Korábbi ígéretemnek megfelelően az szja-bevallással együtt elkészült a szőlőben épített magaskordon költségeinek összesítése.



A fentiek alapján a 100 tőkéből álló szőlősben saját kivitelezéssel cca. 60 ezer Ft a kordon költsége. Ebbe a fentieken túl belefér a forralt bor és a krém, ami a dróthajlítgatás után jelentkező íngyulladás miatt nélkülözhetetlen. Persze azt se felejtsük el, hogy a bor a kulturált ember itala, így felelőtlenség lenne, ha a fotelek után a kulturális adót nem terjesztenénk ki a kordonra is.

A kordonépítés tehát drága, de mindenképpen előnye, hogy hosszú távra szóló látványos munka, aminek az eredménye azonnal jelentkezik.



A kordon kész, a tőkék kordonra húzása idén esedékes (persze mint látható, pár erőset már idénre is meghagytam), így jövőre már igazi szőlős vár. Éljen.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

szép lett!

ekkerjoz írta...

Szép kordon lett valóban. Kifagyott szőlő karóit bontottam nemrég, vagy száz éve áshatták le. Nem korhadt még el, régen persze nem bitumennel kezelték, hanem egyszerűen megégették, tisztán látszott a parázs marta felület.
Üdv:EJ

bs írta...

Koszi. A regi keritesoszlopok nalam is egetve voltak, 50 ev mulva megtudjuk, hogy a bitumennel mennyire birja.