Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-12-15

beszántás

A korábbi évekhez hasonlóan a kert az őszi munkákkal zárul. A gyümölcsöst két hete egy szezonzáró zsellérkedés és bográcsozás keretében tettük rendbe (levelek összeszedése, tányérozás, lemosó permetezés).


A munkák második részére a napokban került sor. A szőlő beszántása idén nagyon nehézkesen alakult, mivel a Herczeg Tibi tuningműhelyében készült, korábban bemutatott traktor felmondta a szolgálatot. A helyzetet súlyosbította, hogy ez az egyetlen kisméretű traktor a faluban, továbbá időközben mindkét szomszédnál elkészült a szántás, így csak egy útvonal maradt a szőlő felé: a gép- és zsellérfeljáró. Ezek után egyértelmű volt, hogy itt csak a lóerő segíthet. A szervezés nem volt egyszerű, mivel lóval szántást csak a második faluban vállalnak. János végül a megbeszélt időpontban érkezett meg.


A munka előtt Táltos és Sába még gyorsan tízóraizik egyet.


A választás Táltosra esik, aki így a szántási szezon végén már szinte mindent magától csinál.


Táltos minden szőlősoron kétszer megy végig: elsőként a tőkékhez közelebb, másodszor a sor széléről fordítja be a földet a tőkékhez.


Táltosék harmadik társa (Csillag) most otthon maradt. János a szántás mellett birkákat is tart. Elmondása szerint a szezonalitás miatt a lovakból nem lehet megélni, különösen, hogy a takarmány és tartás havi 40 ezerbe kerül. Mindez úgy, hogy a takarmány saját földjéről való és az állatokat is ő maga gondozza. A ló persze azért hobbi is, amatőr fogathajtóként a környék összes versenyére eljár.


Táltos 10-15 perc alatt végez a három sorral, visszafelé már magától megtalálja a zsellérfeljárót.


A szántásra már csak a nyomok emlékeztetnek.


Kérdésemre János rám bízza a díjszabás kialakítását. Kiindulva, hogy traktorral 1500 Ft szokott lenni a művelet, hozzáadom a kiállási díjat és a szezonvégi pótlékot, így 4000 Ft-ot adok, amit örömmel fogad a csapat. Tavasszal újra jelentkezem a kiszántásra, telefonszám elmentve.


Az időjárással szerencsém volt, ezzel a tényleg kész a telek, jöhet a fagy és a hó.

3 megjegyzés:

mz írta...

Köszönet az újabb autentikus posztért, Gazduram! :)
Csak a tapasztalatgyűjtéstől vezérelve érdeklődöm, hogy a sorokban utoljára mikor történt földmunka? Mennyi idő kell a gaznak, amíg ilyen szépen kihajt?

bs írta...

Utoljára kb. szeptember elején robiztam. Egyébként ezek a terülő, talajtakaró gazok mindig ősszel jelennek meg. Az integrált művelésről szóló szakirodalom szerint ezek "hasznos" gazok, mivel nem nőnek magasra, sekélyen gyökereznek (nem konkurálnak a szőlővel), védik a talajt az eróziótól és az erős napsugárzástól valamint életteret biztosítanak a hasznos élő szervezeteknek.

Névtelen írta...

beszántás: fedés
kiszántás: nyitás