Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-12-09

árkolás

Pár hete még irigykedve néztük a falu másik végét, de most már mi is örülhetünk. Az önkormányzat rendbe tette a főút melletti, a falu teljes hosszán végighúzódó árkot.


A pontos részleteket nem ismerem, így az is elképzelhető, hogy az önkormányzat csak kezdeményezte a dolgot és az utat kezelő Közút Kht. küldött gépeket. Mindenesetre a végeredménynek csak örülni lehet. Csatorna hiányában mindenképpen fontos, hogy az árokba kivezetett víz nem álljon meg, hanem haladjon szépen tovább. Ez pedig a sok gondozatlan (gazzal benőtt, földdel feltöltődött) árok miatt nem volt jellemző eddig, így nagy esőzések után akár napokig is állt a víz a vályogfalaktól 3-4 méterre.


Ha már a vizeknél járunk megemlítem, hogy külön érdekesség a falu vízrajzi adottsága, ezen belül is a falu központja. A pémesteri hivatal magasságában a felszíni vizek folyásirányt váltanak: eddig a pontig a kis forrás és az árkokban lévő víz északra folyik a Balaton felé, ettől a ponttól viszont már Somogy belső, déli területei felé. Egyértelmű, ezt is a pémesteri hivatalból irányítják.)


Gondolom a kiszedett földet nemsokára elviszik, addig a "híd" alatti gyűrűt kipucolom és azzal tényleg kész az árok, jöhet a tavaszi hóolvadás.

Nincsenek megjegyzések: