Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-10-05

szüret

Ugyan 2006-ban már megjelent ilyen címmel egy poszt, de nem is értem magam, hiszen akkor vásároltam a szőlőt. Idén viszont - 4 évvel a telepítés után - az első igazi, saját szüretre is sor került.

Utóljára áprilisban, a metszés kapcsán írtam a szőlőről, azóta persze sok minden történt a 3 sorral, mindenekelőtt kihajtottak a rügyek.


Innen már csak pár hónap és némi munka kellett ahhoz, hogy eljussunk a szüretig. Mivel a szüret a seregélyek fejében is megfordult, július közepén madárháló került a kordonra, ami szerintem a méhek és darazsak ellen is hatásos volt.




A háló mellett más területen is bővült az eszköztár, feleségemtől idén refraktométert kaptam szülinapomra, így a szüret időpontjának kiválasztását már nem csak Aigner Szilárdra bíztam. Miután én is alig találtam meg az adatot, így az érdeklődőknek mindenképpen jelzem: a refraktométer által jelzett szárazanyag-tartalom értéket cca. 0,8-cal kell szorozni, hogy megkapjuk a várható mustfokot.


A szüret persze most is mosással kezdődik, a kipakolás után mindent szépen el kell mosni. A présház előtti terasz az első saját szürettel végleg elnyerte igazi funkcióját.


A munkákhoz baráti és szomszédi segítség is érkezett. A szőlőt természetesen fajtánként szüreteltük és dolgoztuk fel. Az első termés mennyiségre azért még jócskán elmarad a várttól, egy-egy sorról (33 tőkéről) hozzávetőlegesen 40-60 kg termést szedtünk (a must mennyisége alapján). Legtöbbet a kékoportó sor termett, a tavalyi 15l után idén már közel 50l mustot adott, itt újra rosé-val próbálkozom.


A feldolgozás többé-kevésbé a korábbi években kidolgozott technológia szerint ment. A munka mellett így már a főzésre is jutott idő, az alkalomhoz illően pincepörkölt készült, előtte előételként pedig a hagyma pirításához kisütött szalonna került kenyérre.



A pincepörköltet kis lángon főztük, így a must már bőven a pincében pihent, mire tálalni lehetett.


A forrás azóta már elindult és dübörög, legkésőbb jövő májusban, az újabb borverseny kapcsán beszámolok az eredményekről.

9 megjegyzés:

L írta...

Gratulálok az eredményedhez.Milyen mustfokkal szedted a szőlőt?
"L"

AzHofi írta...

Én is gratulálok. A borod a teljes életciklusában üvegballonokban tartózkodik?

Névtelen írta...

Szia,

Gratulalok a szep termesnek. Azt szeretnem kerdezni mikor haloztad be a szolot?

Udv,
Istvan

bs írta...

Friss, üde, gyümölcsös jellegű borok illenek ezekhez a fajtákhoz, így szabad sokat levegőztetni. A reduktív eljáráshoz pont megfelelő az üveg, idén biztos nem kerül hordóba a bor.

bs írta...

Mármint NEM szabad sokat levegőztetni.

A hálót az érés elején raktuk fel. Állítólag nem így kellett volna, hanem vízszintesen kell kifeszíteni a kordonra, mert a madarak nem repülnek be alá. Mindenesetre nálam így is működött.

ZSOLT írta...

hello

Dicséretes amit véghezvittél ezzel a házzal és kertel mindenkinek igy kellene csinálnia...
Ja mi a hétköznapi foglalkozásod egyébként?
üdv további jo időtöltést a birtokon!!
Zsolt

bs írta...

Köszi. "A hétközben a szerződésektől és excelektől megfáradt kezet néha be kell olajozni." - Katica, 2008/június. Közgazdász vagyok, céget vezetek.

Névtelen írta...

Szia,

Milyen tipusu refraktometert kaptal ajandekba (ha nem vagyok indiszkret)? Hol olvastad hogy 0.8-al be kell szorozni a leolvasott erteket?

Koszi,
Istvan

bs írta...

A refraktométer magyar (http://www.falkobt.hu/id22.htm), a neten találtam a leírást a számításról, de már nem emlékszem, hogy hol.