disznóvágás 2.1
A tavalyi kísérletezés és megavasodott kolbász után átvettem a szervezést, így az idei disznóvágásra profi böllért igazoltunk. Az erősítés családi vonalon érkezett, Zoli - apósom unokatestvérének veje - profi hentes és nagyjából minden hétvégén háznál vág. A disznóvágást még nyári látogatásuk során lebeszéltük, így mindenki nyugodtan várta az újabb nekifutást. A tavalyi vágásról szóló beszámolónk alapján Zoli nem bízott szakmunkás képességeinkben, így leendő vejével, Gáborral érkezett. A brigád egyébként a szokásos volt, családi és zsellér felállással.
A rutin már az elején megjelent: míg tavaly leszúrva érkezett a disznó, idén mi mentünk érte és Zoli intézte az EU-konform beavatkozást. Persze én a közelbe se mentem, az usankát a fejemre és fülemre szorítva vártam az épület túlsó végénél.
A szakértelem növelése mellett idén a mennyiséget is növeltük, ezúttal 2 hízót vettük, összesen 303 kg volumenben. Az időjárás - a tavalyihoz hasonlóan - erre a napra igazi téli kiadással jelentkezett, a zsellérek közül Zoli (Junior) pedig ugyanúgy nem csinált semmit.
Mivel a blogon tavaly elég részletesen bemutattam a disznóvágás folyamatát, idén inkább csak a különbségeket szeretném kiemelni.
Ezek közül főként a bontási technikát szeretném bemutatni, mivel idén Zoli rendfán (helyi verzióban rémfán) bontotta a malacot. A rendfa minden szempontból precízebb, tisztább munkát tesz lehetővé, azonban ennek megfelelő, letisztult tudást feltételez. Az előkészített malac a fotókon hat lépésben, a hátsó lábánál fogva lendül fel a felemás korlátra.
A tavalyi menetrendhez képest idén feltűnően gyorsan mennek a dolgok, 3 perc alatt 3 órányi munka készül el. A rendfa legfőbb előnye a belezés kapcsán, a 3. képen látható.
A kibelezett malac pár perc múlva készen áll a darabolásra.
Egy-két poén és a fél malac már darabokban van. Zoli olyan gyorsan csinálja, hogy a kamera alig bírja lekövetni.
Feleségem csak akkor jön ki körülnézni, amikor már hentespultból ismert állapotban van a malac.
A további darabolásra sem kell sokat várni, de előbb nekifutunk a második malacnak. Folytköv.
4 megjegyzés:
Ha profi boller volt, akkor kessel volt altatva, hogy EU konform legyen;)
A pálinkáról, a pörkölt fülről és a vérpörköltről megemlékezhettél volna, ezek nélkül olyan ,,pőre'' ez a vágás :-)
Micimackó most biztosan nagyon szomorú
Csak érdekesség: mi csináltunk egy hagyományörző disznóvágást, a képek itt: http://www.hernad.hu/index.php?option=com_rsgallery&catid=40
A Gasztrofórum lapban megjelent cikk pedig: http://xts.homelinux.org/readarticle.php?article_id=10
Megjegyzés küldése