Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-03-09

facsere

A kert felső részén található gyümölcsöst még 2003-ban, a telek vásárlásának évében telepítettem. A fák tavaly kezdtek teremni, idén már rendes mennyiség várható és lélekben el lehet kezdeni felkészülni a pálinkafőzde beindítására.

A fák az elmúlt évek alatt szépen fejlődtek, a metszésen, permetezésen és időszakos locsoláson kívül sok vizet nem zavartak. Probléma egyedül az őszibarackokkal van, a tafrinás levélfodrosodást legjobb esetben is csak megfékezni tudom, de megelőzni nem. Ebben fontos szerepet játszik az, hogy a fertőzés a vesszőkben is terjed, így a lehulló beteg levelek után is továbbterjed. Ennek érdekében folyamatosan levágtam a fertőzött vesszőket, ami oda vezetett, hogy ma már nehogy az ideális katlan koronát, de szinte semmilyen koronát nem lehet kialakítani. A fentiek alapjan az őszibarackok euthanasia jegyében történő cseréje mellett döntöttem. A 12 ősziből mindössze egyet hagytam meg és hoztam hozzá 2 újat ültettem, ezekkel még egyszer megpróbálom a dolgot.


A még ősszel kiásott gödrökbe először víz és komposztált trágya került.


A trágyára visszakerült egy kis föld, hogy a gyökereket közvetlenül ne érje és a csemete a megfelelő mélységre kerüljön.


A beiszapolás, feltöltés, megtaposás után minden fa jó sok vizet kapott.


Az őszi mellett újabb 3 szilva és 3 kajszi került a kertbe, ezekből kell a legtöbb a lekvárfőzéshez és a pálinkához.


Újdonságként ringlót is vettem, ezzel most teljes a lista.

4 megjegyzés:

Szőlősgazda írta...

Faja!

Névtelen írta...

Lehet, hogy érdemes lenne kipróbálnod a Cresthaven őszibarackot, ami a legkevésbé érzékeny a tafrinára...

Laja

bs írta...

Remelem nem lesz ra szukseg.) A rezes lemoso utan most hetvegen kaptak meg az elso score permetezest. Orthocid-et javasolt valaki egy korabbi kommentben, de nem kapni, allitolag kivontak.

Névtelen írta...

Orthocid-ot 1 hónapja vettem O*I barkácsáruházban