Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-05-07

kiszáradás

Egy éve írtam utoljára a ház vályogfalának vízesedéséről. Szerencsére, mivel jó irányba fordultak a dolgok.

Rövid összefoglaló az új olvasók számára: a ház felújítása közben a stabilan száraz, szigetelés nélküli vályogfalak a padló lerakása után vízesedni kezdtek. Mint arról korábban írtam, a lerakásánál a hosszas tanakodás ellenére egy rossz módszert követtem, ezt senki se tegye, mert nem működik. A probléma megoldása érdekében később visszabontottam az egyik helységben a padlót, így a probléma megoldódni látszott.

Az azóta eltelt egy év alatt sok levelet kaptam, hogy akkor most mi van, rendbejöttek-e a dolgok. Jelentem, azóta a további két padlós helységben is felszedtük a padlót és kiszedtük a homokot és a szigetelőpapírt. Jelenleg így a párnafák mindenhol a döngölt földön fekszenek, köztük még homok sincs, csak a padló került rá. Nem kell félni, még véletlenül sem kell a padló alá szigetelés. Se beton, se fólia, se papír. A padló nem fog szétkorhadni (csak annyi idő alatt, amennyi normál esetben is kell neki ehhez), nem lesz dohos, stb.

A szigetelés megszüntetése óta a vízesedési probléma teljesen megszűnt, a falak teljesen kiszáradtak.


A korábban legkritikusabb hátsó falon a foltok a korábbi vízesedés nyomait mutatják, azonban jelenleg minden teljesen száraz. Ugyanez a homlokzaton teljesen megszűnt és a tornác felőli oldalon is csak minimális.


Az ügy lezárásaként egy-két héten belül szeretném lemeszelni a kérdéses részeket, hogy a nyoma is eltűnjön a korábbi problémának.

7 megjegyzés:

Ladányi Attila írta...

Kedves Blogíró!( elnézést, nem találtam nevet:)

A problémám megoldásában kérném a segítségedet!
Van egy parasztházunk, múlt évben vásároltuk. A ház hátsó fala vizesedik. Valamint a az újonnan lerakott hajópadló alól is dohos szag árad föl.
A korábbi sok kis helyiségből, falak kibontásával egy nagyot alkottunk, melynek fele konyha(ennek hátsó fala vályog) és járólappal leraktuk a már előzőleg is lebetonozott padlót. A tér másik fele a nappali, ennek hátsó hala már sajnos tégla, mert ezt később építették a házhoz. Ez a hátsó fal északi fal és plafonig tiszta penészfoltos. A padló már le volt betonozva és erre raktuk rá párnafákra a hajópadlót, 5cm-el magasabb ez a padlózat a konyhánál. A tervünk az, hogy felszedjük a hajópadlót és a betont is feltörjük és 40 cm mélyen kiszedjük a földet és helyébe követ, kavicsot, és homokot szórunk és ledöngöljük, majd ebbe rakjuk vissza a hajópadlót. Az északi falnál kívülről is feltörjük a betont és ott a lábazatnál oldalról kátránypapírt vagy más szigetelő anyagot teszünk a fal mellé, mert itt a fal alja alacsonyabban van, mint a szomszéd felől a föld síkja. A fal magyarán a föld alatt van. Ez egy 30 cm-es téglafal, ez penészfoltos plafonig. Tervezzük, hogy ezt a falrészt, tehát csak a téglát kívülről leszigeteljük hungarocellel. Mi lenne a jó megoldás, hogy a fal vizesedése és a dohosság megszűnjön a padló alól? Lehetne-e az megoldás, hogy a téglafal elé vályogtéglából egy sor falat még húzunk belülről? Vagy a köves talaj helyett lehetne-e ilyen vályogtéglákat a földre letenni?
Kérem segíts tapasztalataiddal!
Üdv
Attila

Ladányi Attila írta...

ladanyi_attila@freemail.hu

bs írta...

Hát, nem hangzik túl jól, de biztosan orvosolható a probléma. Email-ben részletesen is válaszolok, de addig néhány észrevétel:

Az mindenképpen gond, hogy a fal a külső talajszint alatt van. A kátránypapír felhajtása nem jó megoldás, a fal nem (csak) oldalról, hanem alulról is szívja a nedvességet. A kátránypapírral csak feljebb küldöd a vizet. Vízszintes szigetelés nélkül ugyanez a helyzet a hungarocellel, én ezt nagyon nem javaslom.

Ahogy a blogon leírtakból is kiderül, én a beton ellen vagyok, így a feltörés szerintem nem rossz irányvonal.

Összefoglalva a talajszintet kell rendbe tenni és a vízelvezetést valamint a fal szellőzését kell megoldani.

Névtelen írta...

Erre a problémára egy vályogházas konferencián hallottam egy nagyon jó megoldást (később könyvben is megtaláltam): ún. övszivárgót kell készíteni a ház lejtő felőli oldalára (kb. 1 méterre a faltól), amely távoltartja a talajvizet a falszerkezettől. Ez úgy készül, hogy a fallal párhuzamosan végig kiásott árokba egy dréncsövet kell fektetni megfelelő eséssel (3 cm 10 méteren), amely a talajból érkező nedvességet elvezeti. Az eldugulását úgy lehet megelőzni, hogy a cső köré-fölé 40-50 cm osztályozott kavics réteg kerül, majd erre a földvisszatöltés. A döngölt agyag segít a felszíni vizeket is távoltartani. Egy speciális fólia megefelelő elhelyezésével segíteni lehet a hatásfokot. (További információk: Mednyánszky Miklós Vályogházak c. könyvében) Üdv: D. Zsófi

Névtelen írta...

A padló alapjához mi a következő rétegrendet alkalmazzuk (ez a következő hetek projektje lesz...): 15 cm mosott kavics, geotextil (ami megakadályozza a fölé kerülő homok beszóródását a kavics közé); 6 cm homok, erre egy sor bontott tégla kötés nélkül. Ha nincs hőszigetelés, akkor a tégla homokkal történő besöprése után erre kerül a hajópadló, a párnafákat a téglák közeibe kell tenni (azonos vastagságban). Minket rábeszéltek egy 5 cm-es kőzetgyapot hőszigetelésre is, ez a tégla tetejére jön, ebben az esetben a párnafák (5x5 cm) a szigetelőtáblák közé kerülnek.
A vizes helyiségekben, ahol a hidegburkolat miatt muszáj volt betont alkalmazni, más megoldást alkalmaztunk, ha érdekel valakit, leírom azt is... D.Zsófi

Unknown írta...

A drain csövet érdemes geotextiliával betekerni s akkor tutira nem dugul el, egyébként, kapilárison úgyis felszívja a vizet a fal.

Unknown írta...

Légyszi betonnal ird meg a réteg rendet