Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-05-27

dilatáció

Az van, hogy a korábban problémás hátsó fal kiszáradásával szeretném teljeskörűen elvarrni a szálakat a hátsó fronton. Ennek keretében a fal újrameszelését tervezem, de a hétvégén fontos kérdés merült fel bennem.

A házfelújítás első lépésében beton csepegőjárda került a ház tövéhez a fal teljes hosszában. Az idén 5. éves járda jól bírja, de nyilván a hőtágulás és a kisebb mozgások miatt itt-ott (végig) elvált a faltól. Nem igazán értek hozzá, de szerintem ez egy igazi spontán dilatációs hézag. Erről beszélek:


És a lényeg:


A helyzet alapvetően két lehetséges irányt körvonalaz:

1. A dilatációs hézagot tömíteni kell, bitumennel, vagy más, rugalmas tömítőanyaggal. A hézag tömítésével megakadályoznám, hogy nagyobb szél esetén a beverő, falon lecsorgó eső valamint télen az olvadó hó közvetlenül a fal tövénél kerüljön az alaphoz és a falakhoz.

2. A dilatációs hézagot nem kell tömíteni, se bitumennel, se más, rugalmas tömítőanyaggal. A hézag tömítésével megakadályoznám, hogy a fal tövénél jelentkező talajpára kiszellőzzön, így megnehezíteném a falak száradását.

A kérdést persze feltehetném Kónya haveromnak is, aki - saját elmondása szerint - már 3 évesen vasbeton szerkezeteket dilatált, de azért inkább a biztosra szeretnék menni. Szóval, mi legyen? Várom a szakértői kommenteket, utólag nem ér majd okoskodni.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én egész egyszerűen marosi homokkal "seperném be". Lehet venni zsákos kiszerelésben is térkőhomokot párszáz forintért. A homok nem akadályozza az esetleges mozgásokat, nem bonyolult és nem időtálló. :-) A térburkolatoknak megfelelő, szerintem itt is jó lesz, amennyiben a járda a faltól kifelé lejt (remélem így van). A hangyák feltúrják, a gaz kinőhet, de a parasztházakat MINDIG gondozni kell.
Annyi csapadék nem juthat ott be, ami károsítaná a falat.
Üdv: Zsolt a Tisza mellől

Névtelen írta...

Jó megoldás a homokkal vagy nagyon finom kaviccsal való kitöltés szerintem is. A kép alapján nem látni, hogy mekkora a hézag, de nem lehet túl nagy.
Régen egyébként be szokták sározni a ház alját tavasszal, szalmatörekkel kevert agyaggal, és utána bemeszelték. Ezzel szüntették meg a repedéseket.
De szalmatöreket nem árulnak zacskózva, agyagot se igen, ráadásul macerás meló is lenne egy mai kőművesnek. Fűrészporral is lehet keverni az agyagot. De régen földjárda volt a ház mellett, legfeljebb téglából rakott, nem betonozott.
Gabi

Névtelen írta...

ez nem is olyan vészes elválás. még csak esztétikailag se zavaró. nekem apukám sok évtizede most már kiöntötte bitumennel de aztán 10 évvel ezelőttre az is letűnt és már 5 centis lett a hézag (agyagos talaj, szerintem kúszik lefelé a helyoldal szép lassan ...). kitömtem betonnal, de 10 év alatt már megint van repedés. szóval a "biotrágyázás" módját választom most már, ha érted ... ;)

bs írta...

Ha vizszigetelesre nincs szukseg, akkor inkabb maradjon igy a hezag, a homok illetve kavics szerintem felesleges lenne. Esztetikai okobol nem akartam hozzanyulni, szoval a biotragyazas jol hangzik.)

Névtelen írta...

Én erre csak azt tudom mondani, hogy az éj leple alatt a románok lejöttek a hegyekből, és elhajtották a lovainkat...!