Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-05-09

kordonépítés három

Az oszlopok favédelme majd beállítása óta eltelt időben szerettem volna felkészülni a kordonhuzalozás tantárgyból, de igencsak kevés infot találtam a könyvekben és a neten, így a disznóvágáshoz hasonlóan erősen improvizatív jelleggel vágtunk bele a megvalósításba.

Első lépéseként kiástuk a sorok végén álló oszlopok megfeszítéséhez a gödröket, amelybe régi, feltört betondarabokkal dúsított beton és egy 'w' alakú, 10-es vasból hajlított szem került.



Következő lépésben kimértük a kordontartó huzal magasságát (nálam 110 cm) és kifúrtuk az oszlopokat.


Az UV-rezisztens és 15 év garanciával rendelkező műanyag huzal helyett egyszerű galvanizált huzalt vettem a szomszédos gazdaboltban. A kordontartó huzal vastagabb (3,1 mm) lett, míg fölé két sor vékonyabb (2,0 mm) huzal került. A 60 centis dobra feltekert huzalt a vásárló hosszra veszi (én 150 + 600 métert), de letekerni nyilván nem akarja, így a megfelelő számú karika lehúzásához szükséges áltisk. matematikai művelet az átmérő x pee.

A kordontartó huzal megfeszítése releváns szakismeret nélkül nem túl egyszerű. Elsőként átfűztük a főhuzalt az oszlopokon, majd a két végére lezárás került. Az ehhez szükséges alátétet illetve pontosan nem tudom mire való 'szemet' az obiban lőttük.


A megfeszítés a sor közepén történt, ehhez egy spanner (die spannung) vagy egyszerűbben, gazdaboltos szlengben 'uborka' szükséges. Ez a három részből álló, menetes feszítő a középső tag tekerésével összehúzza a két oldalon lévő kampós tagokat. A dolog nehézségét az adja, hogy ha hosszúra hagyjuk a két szakasz drótot, akkor az uborka nem tud rajta annyit húzni, hogy az végül feszes legyen és még tartalék is maradjon benne a későbbi utánhúzásokhoz. Ellenkező esetben, rövidre vágra az összehúzandó drótokat, viszont szabad kézzel nem lehet beakasztani az uborkába a drótot, annyira nehéz összehúzni.

Megoldásként a következő home made módszert találtuk ki: az összehúzandó drótok közé drót került, ezt egy vassal besodortuk, majd szálirányban elkezdtük feltekerni. Ehhez mindenképpen erős drótra és szögletes formájú vasra van szükség, amin nem tud elfordulni a feszesre sodort feszítődrót. Mi a kerti csapok víztelenítéshez használt vasat használtuk, a képen közeledik a két drót, bal oldalin már rajta van az uborka, amit Zsellér Károly éppen most szeretne beakasztani a jobb oldalról közeledő drótba.


A fenti műveletet jól jellemzi, hogy a 80 cm mélyen álló végoszlopokat 2-3 cm-re behúztuk, viszont az uborka szinte teljesen nyitva van, így később bőven lesz hely utánhúzni. A legnehezebb művelet után a végoszlopokat húztuk vissza a helyükre: a fentiekben bemutatott rögzítés került az oszlopok belső oldalára, majd egy uborkával lefeszítettük az oszlopot a betontuskóhoz.


A száltartó drótok szegelve lettek, az alsó szint 140 cm, a felső 180 cm-re került. Középen, mindkét oldalon 1-1 uborka feszíti a drótot.


A kordon ezzel kész, már csak a szőlőre vár. Ahogy korábban írtam, a tavaszi metszéskor minden fajtán meghagytam pár erős vesszőt, amit most már le is tudtam kötözni az új dróthoz.


Ezeken a tőkéken már minden vesszőn lesz termés, a többiek meg idén nőnek fel a feladathoz és a kordonhoz.


A kordonépítésről szóló sorozat befejező részével nemsokára jelentkezem, ebben a hasonló álmokat dédelgetőknek és az apehnak írom össze a projekt költségeit.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A drótfeszítő össze fog rozsdálni, szóval, csak WD-40 segítségével lehet utófeszíteni később. Eigene tapasztalat a szőlőben :(

bs írta...

Onnek meg nincs a varazslatos WD-500-bol? Hivjon most! Egy doboz most csak 128 ezer Ft es ajandekba adunk egy pumpat vagy egy toklampast.)