Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-03-17

hosszúcsap egy

A korábbi évek március 15-i menetrendjére való tekintettel a hétvégét a telken töltöttük. Mondjuk egyébként is szerettem volna menni, itt a tavasz, még ha csak meteorológiailag is. A szombati időjárás végül szinte hibátlan volt, így a szőlő metszésével megkezdődött a 2009-es kerti szezon.

A metszés az egyik legjobb kerti munka, kár, hogy évente csak egyszer kell metszeni. Ilyenkor veszi észre az ember, hogy az évek alatt mennyi minden megváltozik, megnő és ami évekig csak terv volt, az már valóság. A szőlő esetében most az adta az apropót, hogy a sok munka (telepítés, nevelés, pótlás, metszés, csonkázás, kapálás, kordonépítés) és 3 év után egyszer csak eljött az idő, hogy a harmadik évben fejlődő vesszőt meghagyja az ember, ami utána majd évtizedekig - kordonkarként - a vesszőket neveli.

Kordonkarnak masszív, erős vesszőket akartam, így tavaly hagytam őket nőni, gondoltam így tényleg megerősödnek. Szerintem ez jó ötlet volt, a méteres tőtáv többszörösére nőttek, de kellően meg is vastagodtak. A metszés során most egy felfelé álló rügyre metszéssel kialakult a leendő kordonkart hossza.



A szakkönyvek szerint az általam telepített fajták (Muscat ottonel, Tramini, Portugieser) mind a hosszúcsapos (vagy szálvesszős) metszést kívánják. Ahogy korábban írtam, néhány erős tőkén - teszt jelleggel - már tavaly kialakítottam a kordonkart, így ott idén ebbe az irányába indultam el. Persze a hosszúcsap is rövidcsappal, két rügyre metszéssel kezdődik.


A dolog lényege, hogy bizonyos fajták az egyéves vessző alsó (kordonkarhoz közeli) rügyein egyáltalán nem, vagy csak apró szemű fürtöket hoznak, szemben a felsőbb rügyekből fejlődő vesszőkkel. Ez alapján a fenti képen látható rövidcsap felső rügyéből idén kihajtó vesszőt jövő tavasszal már nem két rügyre, hanem 4-5 rügyre metszem, hogy annak a felső rügyeiből kihajtó vesszőkön 2 év múlva nagy, érett fürtök teremjenek. Első hallásra talán bonyolult és még inkább az lenne, ha az alsó rügyből fejlődő vessző sorsát is leírnám, de az eseményeket megpróbálom majd fotókkal is nyomon követni és az alapján újra visszatérek a témára.



A jövőre vonatkozó tervek ezzel újra adottak, de persze a jelennek is nagyon örülök. Ez már tényleg olyan szőlőnek látszó tárgy.


Hétvégén lemosó permetezés és beszámoló a szomszéd szőlőjéről.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

A törzset és a karokat a gazdaboltokban kapható rugalmas "kötöző cső"vel kösd,ne madzaggal.Mivel az év folyamán ahogy nő a törzs és a kar a cső is tágul és nem nő bele a szőlőbe.
És persze megspórolod az évenkénti átkötözéseket,mivel a "cső" több évet kibir.
"L"

Névtelen írta...

Most akkor mekkora egy ideális kar? És hány csapot lehet hagyni rajta? (Fiatal csemegeszőlőim vannak.)

bs írta...

A kar hossza általában 80-100 cm szokott lenni (feltéve, hogy van ekkora távolság a tőkék között). A csapok száma a tőkék optimális terhelésével függ össze: ha kevesebb csapon, kevesebb vesszőn, kevesebb fürt terem, akkor annak minősége (cukortartalom, szemek mérete) egyértelműen jobb lesz. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy elegendő lombfelület legyen, amely a tőke "ellátását" biztosítja. Én egyébként 5-6 csapot hagyok egy tőkén, ami terveim szerint évente 10-12 fürtöt nevel majd. A hozamkorlátozásról további részletek a 2008/július/jégeső című írás kommentjeinél található.

Névtelen írta...

A kar hosszát a tőtávolság határozza meg(vagyis a szomszéd tőkéig van értelme kialakitani/persze csak ha 1 kart nevelsz,ha 2 akkor amig össze nem érnek pl:GDC/)
A csapok száma a művelésmódtol függ,helyesebb inkább rügyterhelést számolni,ez általában 20 rügy/m2(a m2 a tenyészterületből kapodd meg, ha pl:sor és tőtáv 2x1=2m2, 2,2x1,25=2,75m2.
A csapokat általában a karon 20-30cm-ként szokták kialakitani,tehát ha 100 cm akkor 3-4 csap,ha nem akarod terhelni akkor rövidcsap:1-3 rügy,hosszúcsap:4-6 rügy aztán félszálvessző,majd szálvessző következik.Ha eldöntöd,hogy mennyi szőlőt szeretnél(kg),csak visszafelé kell számolni.
Én a Chasselasomba egyébként kordon müvelést folytatok 2 szálvesszővel,és igy 56q/0,3 ha vagyis 187q/ha ha átszámitom!
"L"

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.