Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-07-04

csonkázás

A szőlő a jelek szerint tényleg jól fejlődik. A tavaly még csak ceruza vastagságú vesszők után idén már combos, töltőtoll (néhol talán alkoholos filc) vastagságú vesszőket nevelnek a másodéves tőkék. A május elején kénnel perzselt tőkék hamar kiheverték a műveletet, ez a pár tőke is minden tekintetben tartja a fejlődés ütemét.


Míg 3 hete még csak néhány vessző érte el a leendő kordonkar 120 cm-es magasságát, mostanra már csak az egy évvel fiatalabb, idén tavasszal pótolt tőkék a kivételek.


A szőlőpótlás egyébként jól sikerült, a 12 oltványból 10 szépen fejlődik, egy nem eredt meg, egyet pedig véletlenül elkapáltam a robival. A hétvégén pótoltam a velük kapcsolatos elmaradásomat és megkaróztam illetve felkötöztem őket.


A vesszőket a kordonkar magasságában jelenleg egy a karók között végigfeszített madzagra futtatom. Mivel a növekedés során már elérték a következő tőkét is (120 cm magasság + 100 cm vízszintesen a tőketávolság) a hétvégén a csonkázásra is sor került, így elcsíptem a hajtásokat. A támrendszer kiépítésének előkészítése egyébként folyamatban van, a díszkert és a gyümölcsös határán épülő kerítés anyagával együtt a támoszlopokat is beszereztem. A beton- illetve fémoszlopos megoldások engem nem érdekelnek, szurkozás után simán földbe kerülnek az akácoszlopok, 40-50 évig biztosan állni fognak.


Ahogy korábban írtam, idén már meg lehet majd kóstolni mindhárom fajtát. A muscat ottonel 3 tőkén, a tramini 2 tőkén, a kékoportó 5-6 tőkén is fürtöt nevel.


A növényvédelem idén menetrendszerűen folyik, hetente, max kéthetente permetezek. A virágzás alatt és végén quadris max, azóta ridomil gold plus és rubigan mixeket adok neki, minden esetben lombtrágyával kiegészítve.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

szép a szőlőd!

Szőlősgazda írta...

Szerintem NE adj lombtrágyát, az a cél, hogy a növény a gyökerén tanulj meg felvenni a tápanyagot.

Kétszer menj ugyanazzal a felszívódóval, utána egy kört kontakttal, hagyd pihenni a hatóanyagot, különben megjelennek az arra rezisztens gonbatörzsek.

bs írta...

Elképzelhető, hogy a lombtrágya befolyásolja a gyökér funkcióját és működését? A nedvességet a növény gyökéren keresztül veszi fel, így a tápanyag szerintem onnan is mindenképpen bejut a növénybe.

OK, ez igaz, de milyen kontakttal? Kénnel már egyszer megjártam és rézzel is könnyű perzselni...