Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-07-14

borverseny 2009

Ahogy azt korábban már a figyelmes olvasó kiszúrta, az idei borversenyről még nem került fel beszámoló. Elfelejtettem, vagyis csak megpróbáltam elfelejteni. A tavalyi ezüstérem után idén már akaratlanul is többet vártam magamtól, így aztán nem volt nehéz pofára esni. Pláne, hogy alaposan el is szúrtam a dolgokat.

A lebonyolítás immár rutinszerűen, a korábbi évek forgatókönyve szerint ment, azzal az újítással, hogy idén hivatásos borbírókat is hívott Pista. Ők egy-egy szakmai különdíjat adtak kategóriánként, a pontozás és a helyezések kiosztása ettől függetlenül, a szokásos módszerre épült.


Az idei versenyen két borral indultam: fehér kategóriában chardonnay-vel, valamint a részben az unszolásomra létrehozott rosé kategóriában kékoportóval. Idén kevesebb kép készült a borról, a fejtésről is írtam már a korábbi években, így csak egy-két képet találtam a szemléltetéshez.


Ez pedig decemberi chardonnay, az első fejtés után.


A chardonnay közepesen alakult egész tavasszal, nem volt vele semmi gond, de kiemelkedőt sem mutatott. Ezzel szemben a rosé jól indult és végig tartotta magát, így a verseny előtt már inkább ettől vártam helyezést. Ez persze nehéz lett volna, hiszen az indulók számára (7 bor) tekintettel csak első helyezettet hirdetettek, így az egyébként harmadik helyet érő pontszámommal idén lemaradtam az oklevélről. A fehér esetében azonban igazán látványos volt a perec, konkrétan az utolsó helyezést sikerült elcsípnem. Nem volt kérdés, mi is 2 pontot adtunk a saját borunkra, mivel iszonyat kénes volt, köszönhetően annak, hogy a verseny előtti hétvégén megkéneztem. Gondoltam, hátha a kén formába lendíti a középszerű bort, mint tavaly a muscat ottonelt, de ez idén fordítva sült el.


Az elkenődést csak az tudta orvosolni, hogy a fehérek között Jani bácsi nyert (aki egyébként tavaly hasonló hiba miatt utolsó előtti volt).


Az este aztán jól alakult, vacsora után beindult a nótázás, Jani bácsival - akivel egyébként is jóban vagyunk - pedig megkóstoltuk párszor a nyertes tételt, hogy aztán együtt toljuk haza a dülöngélő biciklit.


A borkészítés alsó tagozatát ezzel kijártam, idén már ötödikes leszek és először kizárólag saját szőlőből készülnek majd a borok. Hajrá.

Nincsenek megjegyzések: