Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-12-12

"gallyazás"

Most először csalódtam komolyan a faluban. Vagyis az új pémesterben.

Múlt héten a szokásos zsellérkedés keretében lementünk a telekre, de a ház elé érve megfagyott bennem a vér. Az autóból is alig tudtam kiszállni. A kapun belül egy papír fogadott, miszerint kábeltv kiépítése miatt gallyazzák az utcán álló fákat.


A fák a járda és az úttest közötti füves területen állnak. Ezt a területet a lakosok tartják karban. Mindenki nyírja a füvet, metszi és permetezi a fákat, szedi róla a meggyet, söpri alóla a rohadt gyümölcsöt, ősszel pedig a leveleket. Ezek után gallyazás címszó alatt a falu "gondnoka" és "munkatársai" levágták a fák koronájának 50-90%-át. Nem a korona tetejét, nem az úttest fölé kilogó ágakat, nem a túl alacsonyan lévő, gyalogosokat zavaró ágakat. Egyszerűen a félbevágták a koronát, közvetlenül a törzsről vágtak le vastag vezérágakat.


Mindezt azért, hogy egy magántulajdonban lévő cég könnyebben kihúzza a kábelét. A szomszédok szerint azért vágták így, hogy a kábelt egyszerűen végigfektethessék a járdán és onnan emelhessék fel az oszlopokra, ahelyett, hogy egy kosaras autóval szépen elvezették volna a fák felett. Mindezt azért, hogy egy magántulajdonban lévő cég egyszerűbben és gyorsabban telepítsen, annak ellenére, hogy a telepítés költségét a falu és a leendő előfizetők kifizetik. Kábeltv, mindenáron...

Amit az igénytelenségen és a fentiekben leírtakon túl nem értek:
- ha enyém a fa, akkor milyen alapon nyúlnak hozzá?
- ha a fa közterületen van és a közösségé, akkor miért nekem kell karbantartani?
- ha a fa közterületen van és a közösségé, akkor miért nekem kell a levágott ágakat eltakarítani?


Ekkora egy buzi szemétséget. A látvány összetakarítás után is siralmas.


Másnap felhívtam a pémestert, kérdeztem látta-e, hogy mit csináltak nálam. Mivel nem, ezért megkértem, hogy menjen át hozzám majd visszahívtam. Feltettem neki a fenti kérdéseket, kifogásoltam, hogy a kurva csekkeit fel tudja adni nekem Budapestre, de a felhívást persze nem. Én megcsináltam volna magam...

A pémester sajnálkozott, hogy ne haragudjak, igazam van, de a falunak nincs olyan gépe, amivel csak a korona tetéjét lehet levágni, tényleg nem így kellett volna, mindent elküld ezután Pestre, stb. Nincs olyan gépe? Milyen gépe? Egy létra kell, meg nem a Miki (gondnok), aki a saját háza "kertjében" szutyok autókból kiszerelt váltókat dobál szét. Mit várunk tőle?

A végén megkérdezte, hogy mit szeretnék, hogyan hozhatnák rendbe. Első gondolatom az volt, hogy telepítsen a tönkretett fák helyére új, előnevelt fákat. De aztán rájöttem, hogy így sincs pénze a falunak, meg igazából nem csak az én fáimról van szó, hiszen az egész faluban ezt csinálták (kivéve azoknál, akik otthon voltak és nem engedték ilyen szinten megvágni). Régi, öreg diófákat és gesztenyefákat tettek tönkre.

Az a baj, hogy a falu utcaképe változott meg (kíváncsi lennék a kerttel kapcsolatban kommentező tájépítész véleményére is), amit nem hozhat rendbe 3 darab, kárpótlásként ingyen hozzámvágott fa. Erről beszélek:


Kiborító ez az ország.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egyetertek, ilyen szornyuseget muvelni a kabeltv miatt...szegyen. Mikor erunk mar vegre el odaig, hogy akik kezeben dontes van, ne adj' Isten szeperzekuket is hasznalni tudjak ilyen esetben, nemcsak mindig a praktikum es lustasag oldalarol kozelitik meg a kerdest. Helyrehozni az ilyen vandalizmust mar sem penzzel sem joszandekkal nem lehet...a keserves mindensegit...

Névtelen írta...

Kedves elkeseredett Blogger!

Tudod, egyszer fiatal koromban hirtelen felindulásból megkértem egy haveromat, hogy vágja le a hajamat. Egy szakálnyíró géppel ugrottunk neki, és mivel a hajam szálvastagsága kisvárosunkban minden fodrász előtt ismert és rettegett volt, az eredmény nem mardt el. Bár rettenetesen nézett ki, körülbelül 2 hónap alatt újra nőtt. Ez lesz a fáitokkal is, persze hosszabb időtávon.

Bár én sem vagyok híve a kábeltévés újvircsaftnak vidéken, azért kérlek, gondold meg, mielőtt elküldöd a pémestert egy hosszabb téli nyaralásra! A te véleményed egy vélemény, ő pedig több száz ember igényeire kell, hogy tekintettel legyen, méghozzá olyanokéra, akik valszeg folyamatosan ott élnek ebben a kis faluban, és akiknek fontos a kábeltévé. A bejegyzésben említett segítőkészsége pedig átlagon felüli.

Remélem hamarosan sikerül kijavítani a kárt, sok sikert a bloghoz, nagyon élvezem!

d

Névtelen írta...

Sajnos, ezt az elektromos művek is csinálja. Bp-en is. Én álltam a házunk előtt és üvöltöttem a fűrészesekkel, hogy ne igy! Rendőrt akartak rám hivni, merthogy ők hatóság és a szabályzat, meg nekik munkaköri kötelesség. És én úgysem értek hozzá. Azóta, ha a vezeték közelékébe ér ág, mászok és saját kezűleg fűrészelem, bár nem tudom, ez segit-e.
Már több helyütt volt az efféle csonkitásokból közfelháborodás, számos megyei lap is közölt fényképeket ezekről a rémtettekről, de eredmény semmi. A helyzet e téren annyira súlyos, hogy az "állatvédelmi" törvény mintájára "növényzetvédelmi" törvényt is kellene hozni.
Az, hogy a fa újra nő, csak félig igaz. A túl erős csonkitásba és a szakszerűtlen vágásba sok fa belepusztul. Egy zalai faluban pl. nemes egyszerűséggel kb. 2 méteres magasságban kettéfűrészelte az eletkromos művek a fákat. A Zalai Hirlapban láttam a fényképet a félbevágott fasorról.


Gabi

Spicc írta...

Kedves bs, tényleg elkeserítően néz ki, de abban egyet kell értenem ördög ügyvédjével, hogy óvatosan az első felindulásból eleresztett itélkezésekkel.
Nagyon furcsa, néha felfoghatatlan dolgok tudnak történni (és fognak is) egy ilyen faluban (én is ilyen helyzetben vagyok ráadásul allándóra). Történnek persze nagyvárosokban is, különbség hogy ilyen kis helyen minden látható és nem maradhat titokban.
Nagy türelem kell ilyen ügyeket lerendezni. Vehemenciával is neki lehet esni, de vigyázni egy faluban lakók érzékenységére (legyen az pé, szomszéd v. gondnok). Még ha igazad is van tüskét hagyhatsz a "megmondással", ha rosszul csomagolod.
Az ország meg ilyen, de hidd el, még így is a faluban a legelviselhetőbb:).

Névtelen írta...

Optimista út:
Fogadj fel egy szakértőt, kérj szakvéleményt tőle és utána ügyvéd segítségével érvényesítsd jogi úton a kárigényedet a önkormányzattal szemben.

Média út:
Kihívod vmék szennykloáka kertévét és másfél percig benne lehetsz a tévében.

Idealista út:
Alapítasz egy faluszépítő-környezetvédő-lokálpatrióta NGO-t és képviseled érdekeidet, neveled az embereket környezettudatosságra stb., ültetsz fát, szerzel hozzá pénzt, paripát, fegyvert stb.

Realista út:
"Tessék! El lehet menni!"

Közéleti út:
Három év múlva lehet más képviselőt választani, ha úgy érzed, ez nem képviselte jól az érdekeidet. Netán magad is indulhatsz.
(A ZH-t még megpróbálhatod azért, de annyira szét lettek verve az állami szervek, hogy ilyesmire rég nincs se energiájuk, se idejük, se kompetenciájuk, se szabad emberük. 99%, hogy nem is foglalkoznak veled, simán lepattintanak. Még az is lehet, hogy visszájára fordul a történet és te húzod a rövidebbet - ne feledd: Abszurdisztán a hazád.
Éljen a kisebb, hatékonyabb, takarékosabb állam! Teccetek volna másként választani.)

A remény hal meg utoljára ... út :
A képen látott fákból már nem lesz szép fa (90%), sőt, mivel felborul a statikájuk, akár balesetveszélyessé is válhatnak egy nyári vihar esetén vagy télen, mikor ráfagy a jég, a hó stb. Jövőre iszonyúan söprűsen meg fogják hajtani magukat, szóval úgy egy évtizedig kéne pár évente ágválogatást csinálni, hogy korrigáld a koronaformákat.

Ja, és a metszlapokat, vágási sebeket sem ártana mihamarabb lekenni valami sebkezelővel ...

bs írta...

Az ELMU-nek gondolom tenyleg van joga megnyirni a fakat (persze nekik sem igy), mert kozuzemi szolgaltato. Egy kistersegi kabeltv-s ceg szolgaltatasa szerintem nem kozuzem, a faluban max. 25% fog ra elofizetni (a tobbinek van tanyeros tv-je vagy eleg a foldi sugarzas).

Vehemencia, felindulas? A post-ot egy hettel az esemeny utan irtam, addig meg se neztem a letoltott kepeket, nehogy agyverzest kapjak. Ha nem varok egy hetet, a post eleg egysiku lett volna a csupa k, b, h, r es p betus szavakkal... Egyebkent a faluban elok nagy resze is el van keseredve, Aranka neni peldaul sirva fogadott (mondjuk o tobbnyire mindig (felig mu) sirassal fogad).

A media ut tetszik (majd kijon stolbuci, hogy amikor a keze a mappahoz er, az egesz orszagban lealljon a gallyazas). Azert valoszinuleg a 'beletorodos kertbarat' utat valasztom: kivagom a csonkokat es gyonyoru uj fakat ultetek tavasszal a helyukre.

Névtelen írta...

Együttérzésem.
És ha 2m-en a maradékot is levágnád és a minden irányban előtörő vízhajtásokból válogatnál? Egy kisebb korona viszonylag hamar felépülne. És amikor már van levél a gallyakon, akkor már alig látszik az aránytalanság a korona ágai és a törzs között.
(Nekem sikerült ugyan ilyen helyzetben lévő diófámat megmentettem így.) Hamarabb lehet értékelhető lombtömeg, mint akár előnevet fák ültetésésvel.
A pmesternek esetleg bocsáss meg! Jóravalónak tűnik. Persze én nem ismerem.

Névtelen írta...

A polgármester asszony igyekszik jót teni, de az emberek érdekesek. A választás után az átvett minúszos kasszát 2007 évvégén 5 millió plusszal zárta és mellete még sokat fejlesztett is a falun. Állandóan pályázott és leste az alkalmat mit tudna tenni a falujáért. Az ember nem jó szántából teszi meg az ilyen dolgokat, de sajnos egy ilyen kis faluban aminek az éves költségvetése 30 millió forint nem tellik sok mindenre. Vannak akik ennyit keresnek egy évben vagy még ennél is többet, illetve többen ilyen értékű autókkal járnak. A kábel tv ennek a kis falunak olyan mint az embereknek a kenyér. Itt más módon nem lehet a hálózathoz kapcsolódni és itt is élnek olyanok akinek a tanulásukhoz és a munkájukhoz nélkülözhetetlen lenne a nett. Nyilván azoknak akik állandóan itt laknak. Ez a kis falu elindult a fejlődés útján. Lehet, hogy néha hibák csúsznak be, de mindenki hibázik aki azt mondja nem az hazudik. Falun nem úgy van mint a fővárosban mindenhez hozzájuthatsz csak pénz kérdése. Itt mindenért duplán meg kell harcolni minden nap. A gallyazást egyébként vegyesen fogadták a lakosok volt aki örült, hogy nem neki kellet elvégezni. A kurva csekkeket pedig nem a polgármester küldi.
A fejlődésről szeretnék pár szót:
- temetőben új kerítés, múrvás út kb 2millió
- fergeteges falunap ahol a 400 lelkes kis falu még 800-1000 embert ingyen vendégüllátott finom ételekkel és egész napos színvonalas műsorral kb 1 millió
- műszaki berendezések vásárlása ( projektor, nott-buk, vetítővászon, hangosító berendezés, 4 db számítógép ) 1,5 millió
- könyvbeszerzések 400 ezer
- faluház környékének viakolorozása, ívókut, grill kandalló, stb 6 millió
- évi 15-20 rendezvény a borversenytől a bálokig, játszóházak, anyák napja, stb 500-800 ezer
- fűkaszák vásárlása
- a lakosok helyett átvállalja a szemétszállítási díjat és a lomtalanítást 4 millió
Én úgy gondolom a polgármester asszony nem végzi olyan rosszul a munkáját és ebben a "testület" és a lakosok nagy része támogatja. Hát ezért érdemes csinálni és mindenki baját orvosolni. Persze mindenki kedvére nem lehet tenni és ez nem is egy hálás feladat. Aki jobban tudja a következő választáson megmutathatja.

bs írta...

A kezdetektol fogva probaltam megorizni az esemenyek helyszinenek (es sajat szemelyem) anonimitasat, de ezek szerint mar a falubol is van olvasoja a blognak. Nem baj, sot orulok neki.

A leirtakkal kapcsolatban az alabbiakat szeretnem mondani:

1. A faluval semmi bajom, lathato, hogy a gallyazasrol szolo beiras is ugy kezdodik, hogy "most eloszor csalodtam...". A blogon megjeleno irasok, fotok szerintem mind arrol szolnak, hogy milyen elmenyeket jelent a faluban toltott szabadido. Ha nem szeretnem, nem csak blogot nem irnek, de hazam sem lenne a ott.

2. Soha nem vitattam a korabbi vagy a jelenlegi pemester illetve a kepviselok dolgait, munkajat, eredmenyeit.

3. Ettol fuggetlenul azt gondolom (es az iras errol es csak errol szolt), hogy a gallyazas igenytelenul lett megcsinalva. Ez nem penz kerdese, nem kerult volna tobbe odafigyelve, szepen megcsinalni.

4. Ettol meg nyilvan nem haragszom senkire (hulyeseg is lenne), de biztos vagyok benne, hogy a dolog sokakat jogosan bantott.

5. Tudom, hogy mas szemmel nezek sokmindent, de azt gondolom a falu szempontjabol is fontos, hogy odafigyeljunk a kornyezetunkre. Gondolok itt a fekete szippantasokra, a szennyviz erdoben torteno kiengedesere, vagy a fout es a focipalya szelen allo fak onkenyes kivagasara. Tudom, hogy draga a hivatalos szippantas, meg hogy kell a tuzelo, de fel kobmeter faert nem szabad megvaltoztani a falu kepet.

Kulonbozo emberek kulonbozo nezeteket vallanak. En nem azert irom le a velemenyem, hogy azzal barkit megbantsak, vagy hogy barkit biraljak, hanem azert, mert azt gondolom, hogy ugy jobb lenne. Es itt a jobb azt jelenti, hogy falunak jobb, mert ez a fontos.

Névtelen írta...

Már egyszer hozzászoltam ehhez a témához. Ott is jó fejnek tartottam a pémestert tekintve, hogy igen segítő kész volt feléd és nem utasított el mint ez más községekben jellemző. Azót úgy látom a falujából is felfedezte valaki a bogodat és leírta a falu fejlődését. Ennek alapján már biztos vagyok benne, hogy jófej a pémester. Aki ennyit tesz egy kis faluért az a nem szép sőt csúnya gallyazás ellenére is megérdemel egy KÖSZÖNÖMÖT a faluja és a mi nevünkben is akiki nem tudjuk hol van ez a kis falu. Ha több ilyen pémester lenne előrébbre juna az ország

Tisztelette: advocatus diaboli

Névtelen írta...

Kedves bs!

FYI az eddigi legutolsó commentet nem ugyanaz az advocatus diaboli írta, aki a fentit.
Én nagyon küzdök, hogy helyesen írjak.

Üdv.:

d

bs írta...

Ezt a visszaelest jogi utra kellene terelni.)

Névtelen írta...

Kitaláljuk. :)

Üdv.:

d

Névtelen írta...

Mióta betetted vhova a balatonföldvári kistérség uniós táblicsku fotóját, már én is nagyjából be tudom határolni, hogy merre is van ez házikó. Aki meg jól ismeri a környéket, annak gondolom gyerekjáték a beazonositás... Mindenesetre mókás ez a hivatalos nyelvezetű komment. Nem lehet, hogy attól tartanak, hogy megpályázod a pémesteri posztot?
Gabi