Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-08-15

új kerítés kettő

Ahogy arról korábban írtam, a telek felülről (a régen szántóként használt terület felől) teljesen nyitott. Mindig is ilyen volt és mindenkinél ilyen. Egyrészt ekkora részt körbekeríteni nem könnyű (munka, anyag), másrészt minek, harmadrészt csak nehezebb lenne a szántás és az egyéb munka a terület szélein.

A kert tervezése és tereprendezése során azonban fontos volt, hogy a ház körüli rész védettebb legyen. A ház körüli díszkert és a gyümölcsös-szőlős határára így új kerítést terveztünk. A korábbi (még tavaly, a munkák során készült) látványterv így néz ki:


Szolid késéssel, 3 hete el is indult a munka és az utcai kerítés után újra új kerítés épült. Az akác faanyagot még tavaly márciusban, a kordonhoz vett oszlopokkal együtt megvettem, szóval volt ideje kiszáradni a pajtában.

A megvalósítást a faluból Baumann Laci menedzselte, ő készítette az új pinceajtót is. Az összhang teljes volt köztünk abban a tekintetben, hogy pontosan olyan kerítés kell, amilyeneket régen építettek, csak egy dologban nem értettünk egyet: a lécek melyik oldalra kerüljenek, azaz merre nézzen a kerítés. Szerinte nekem a ház felől a "szép" oldalát kell néznem, tehát a léceknek a ház illetve a díszkert felöli oldalra kell kerülni (mindenhol így van). Szerintem én a háznál vagyok otthon és a gyümölcsösbe illetve szőlősbe megyek ki, tehát kifelé kell néznie a kerítésnek. Teljes megrökönyödés mellett végül így rakta össze a kerítést, hozzátéve, hogy ő azért még akkor sem hallott soha ilyenről.

Az eredmény végül hibátlan lett.




A kapu végül fenyőből készült, mert mérete miatt (a traktorral is ki kell férnem rajta) nagyon nehéz lett volt akácból. Némi keresés után az 5 éve elbontott disznóól vasalata és retesze is előkerült, hogy újrakezdje pályafutását.


Az új kerítés a kerthez is jól mutat.


Már csak a kaput kell lefesteni és kész. Ez is. A zsellérek szerint már minden, ezért gyorsan ki kell találnom valamit.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Szerintem én a háznál vagyok otthon és a gyümölcsösbe illetve szőlősbe megyek ki, tehát kifelé kell néznie a kerítésnek."

Hát, te sem vagy 100-as :D

Névtelen írta...

"Már csak a kaput kell lefesteni és kész. Ez is. A zsellérek szerint már minden, ezért gyorsan ki kell találnom valamit."

- Ha megengeded ajánlanék valamit :-) mivel a sok gyümölcsfád mostanában fog bőtermőre fordulni egy gyümölcsaszaló kialakítása szerintem lenne nem rossz gondolat. Persze nem a pálinka rovására :-) A nagytestvér keresőjében jónéhány táj jellegű aszalót lehet találni, nekem annó egy búboskemence hátuljába bemélyített polcos rendszerű tetszett meg, de a variációk kimeríthetetlenek e témakörben is.
(Ha jól emlékszem Borbás Marrcsi egyik műsorában láttam).

üdv:

Viktor

bs írta...

Lehet, hogy bonyolultan fogalmaztam, de a lenyeg ugyanaz: lecek kivulre.)

Az aszalo teljes ujdonsag, nem is lattam meg. Nagyon jol hangzik, kulonosen a kemences verzio, mert elobb-utobb szeretnek egy szabadteri kis kemencet.