Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-06-29

géppark

A tavalyi gépbeszerzés után idén újra indultam a családi költségvetés kerti pályázatán. Rutinos versenyzőként már csak az akciókra koncentráltam, így a sikeres előkészítés után idén tényleg teljes lett a géppark.

Az első szerzemény a damilos fűkasza, ami elsősorban az utcai ároknál, a szegélyeknél és a pincesípon nélkülözhetetlen.


Ahogy korábban írtam, a szőlő idén már a kordonon feszül, így a komolyabb lombfal mellett már nem túlzás a motoros permetező. Nem azért, mintha a 99 tőke permetezése megerőltető lenne, de a kézi hajtány meg sem tudja közelíteni a gépi szórást.


Az állítható motorerő és a gépi porlasztás egészen más, mint a kézi permetezés: itt tényleg permetről vagy inkább permetfelhőről van szó, a kiáramló levegő pedig megforgatja a leveleket, így sokkal kevesebb szerrel sokkal tökéletesebben lehet védekezni.



A fenti képek még május elején készültek, azóta a szőlő persze már elérte a kordon tetejét.


Hamarosan még újabb képek a fürtökről és a csonkázásról.

5 megjegyzés:

L írta...

Ne feledd,hogy az új gépeket fokozatosan kell bejáratni,először csak 2 perc,aztán mindig az előző időtartam duplája.Ezt egy Stihl üzlet tulajdonosa mondta nekem mikor a kaszámat vettem,én megfogadtam a tanácsát és nincs is gondom a géppel,pedig jó pár üzemórát kaszáltam.Még 1 , a zsirzást se feledd,de azt elég 40 üzemóránként és csak annyit mintha fogkrémet tennél a fogkefére.( Stihl gépnél).
A motoros permetezőnél érdemes minden csavart meghúzni,mert a vibrációtól hamar kieshetnek.

AzHofi írta...

Kedves L! Ez a két perc honnan jön? Ugyanis körülbelül pont akkorra melegszik be a gép, és akkor kezd jó lenni neki. A hideg üzemet útálják a legjobban a bejáratós gépek, de a többi is. Az autókban is a hidegindítás okozza a legnagyobb kárt (és itt a +30 fok is hidegnek minősül a 90-95-höz képest. Úgy tartja a szakma, hogy egy hidegindítás 40-50 üzemmelegen megtett kilométernek felel meg. Üzemmelegen, negyed vagy fél gázon szeretnek legjobban üzemelni a "bejáratós" cuccok. Amúgy az egész bejáratás intézménye a mostani gyártástechnológiák mellett már eléggé jelképes csak, manapság már nem sorjásak az alkatrészek, nem illesztetlen a rendszer.

napalm írta...

hali!
tetszik a blogod, gyakran visszajárok ide olvasgatni.
amiért írok :
azt a stihl készséget nem nagyon kell neked zsírozni mert igencsak távol áll a fűkasza fogalmától amin valóban van egy zsírzó nyílás ahová a zsírt kell belenyomni.

Szőlősgazda írta...

Nekem is STIHL permetezőm van, és nagyon-nagyon szeretek vele dolgozni. Mondjuk én a motoros permetezőt csak akkor veszem elő, amikor már zárt lombfal van, mert addig sok permet elmegy a lecsóba.

Viszont - ne vedd sértésnek - így szemre baromi magasra sikerült a kordon vezető szála. Azt hiszem, be kellene tenned egy másik szálat a vezető alá 30 cm-rel, és ahoz lekötni a vesszőket metszés után.

bs írta...

Magas? A vezető szál 110 cm, a többi 140 és 180 cm magasra került, így 200 cm körül lehet csonkázni. A 90 cm magas lombfal kevés? Egyébként én kényelemből raktam így, kapáláskor a robival át tudok bújni a kordonkar alatt és 's' alakban meg tudom járni a közöket.