Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-12-10

meszelés

Ugyan a legutóbbi írásban szép álmokat kívántam a kertnek télre, azért csak ott motoszkált a fejemben, hogy elmaradt a fák meszelése. Három héttel ezelőtt, az ipszolonban tett hosszabb megálló megakadályozta, hogy a nyúlrágás elleni védőfelszerelés felrakása előtt meszeljük is a fákat.

A meszelés nem túl bonyolult feladat. Gyorsan leszedtem a polifoam védőket, majd bekevertem a meszet.


A meszet én inkább kicsit sűrűre keverem. Leginkább a túrógombócra öntött, porcukorral kevert tejfölhöz hasonlóra. Persze a fekete szemcse a cuccban nem kakaópor, csak föld, ami a vödörben maradt az előző használatkor.


Senkit ne tévesszen meg, hogy a mész felkenése után úgy tűnik, mintha nem fedne az anyag, mert 20 perc száradás után teljesen kifehéredik.



A meszelés lényege egyébként, hogy a törzs repedéseibe téli álomra befészkelődött ilyen-olyan kártevők életét megnehezítsük, lehetőleg teljesen ellehetetlenítve azt. Ezért az idősebb, repedezett kérgű fáknál célszerű a fa törzsét előbb drótkefével finoman megigazítani és a már elvált kéregdarabokat teljesen eltávolítani.


A mész a szemnek nem tesz túl jót, viszont a meszelő szeret össze-vissza fröcskölni, úgyhogy jó elővenni a permetezéshez használt plexi fejdíszt.


A munka végén visszakerültek a polifoam védők, most már tényleg jöhet a Winterschlaf.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

"A meszelés lényege egyébként, hogy a törzs repedéseibe téli álomra befészkelődött ilyen-olyan kártevők életét megnehezítsük, lehetőleg teljesen ellehetetlenítve azt"

Marhaság. Fagyrepedés kérem, fagyrepedés.

bs írta...

Nem gondolom, hogy marhasag lenne. A meszelesnek sok jo hatasa van. Az egyik legfontosabb ezek kozul az altalam leirt hatas. Ettol meg az is igaz, hogy a feherre meszelt felulet visszaveri a napsugarakat, igy vedi a torzset a teli hoingadozasoktol.

Névtelen írta...

Én is a fagyrepedés ellen gondolom jónak, de ha raknak bele egy kis rezet! Akkor már gombák ellen is jó lehet.